‘In Giethoorn kan gewoon gevaren worden’ (ook als bruggen en sluizen dicht zijn)

Giethoorn – De bruggen en sluizen in Noordwest Overijssel moeten dan wel dicht van de provincie, maar dat betekent niet dat er in Giethoorn niet gevaren kan worden. Dat zegt Erik Boer, voorzitter van Giethoorn Onderneemt. “Het besluit van de provincie heeft niets met bootje varen in Giethoorn te maken”, reageert hij.

De provincie stelt de opening van het vaarseizoen uit tot 1 juni. Dat betekent dat bruggen en sluizen in de Kop van Overijssel tot die tijd dicht blijven voor recreatieve vaart. De gedachte erachter is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, beargumenteert Overijssel. “Het recreatieve gebruik van het water leidt tot meer mobiliteit en mogelijke contactmomenten”, aldus de provincie.

Geen verbod op varen

Boer begrijpt niets van deze maatregel. “Hiermee wordt gepretendeerd dat er in Giethoorn niet gevaren kan worden. Maar er kan hier gewoon gevaren worden. Vanuit Giethoorn kun je varen tot aan Blokzijl en Beukers zonder een brug of sluis tegen te komen. Je kunt het hele gebied zowat doorvaren. Er is geen verbod op varen, dus voor inwoners van Giethoorn is dit niet echt een ingrijpende maatregel.”

Bootjesverhuurbedrijven in Giethoorn zijn gewoon actief en ook kunnen mensen hun bootje gewoon te water laten in Giethoorn. Bang voor coronabesmettingen is Boer niet. “Op het water heb je geen contact. Je kunt gewoon rustig vanuit Giethoorn het meer opvaren, zonder dat je contact heb.” Bovendien, stelt Boer, werken alle bootjesverhuurbedrijven volgens de normen van het RIVM. “Bootjes worden goed schoongemaakt en de naschriften worden streng nageleefd.”