Voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog geen zomervoorstelling Openluchtspel Havelte

Havelte - Het openluchttheater in Havelte blijft dit jaar leeg. Het bestuur van Openluchtspel Havelte heeft vanwege het coronavirus besloten de zomervoorstelling niet door te laten gaan.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog blijft het deze zomer stil in het knusse openluchttheater De Speulkoele aan de Kerklaan. Geen warme worst, geen biertje, geen geritsel van snoepzakjes, geen hilarische grollen en grappen van de spelers van Openluchtspel Havelte, geen lachsalvo’s van het trouwe publiek. Ook hier gooit het coronavirus roet in het eten.

De voorbereidingen op een nieuw seizoen in het openluchttheater waren al gestart. Regisseur Sabine Osinga en de vrijwilligers van de leescommissie hadden hun werk al gedaan en een keuze gemaakt. De voorstelling ‘De Bokskampioen’, een stuk dat in 1990 ook al een keer gespeeld werd in Havelte, zou opgevoerd worden. „Sabine was al maanden aan het repeteren met de enthousiaste spelersgroep. Zelfs de afgelopen paar weken is er nog via Skype geoefend”, zo vertelt Peter van Dijk.

Gezondheid telt

De voorzitter van Openluchtspel Havelte baalt natuurlijk enorm. „Maandag na de toespraak van ons kabinet over de nieuwe, verscherpte maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben wij als bestuur het moeilijke besluit genomen om te stoppen met alle voorbereidingen. Als bestuur zaten wij op één lijn: de gezondheid van ons allemaal staat voorop. We konden dus niet anders.” Voor het bestuur was de maatregel ‘het in ieder geval tot 1 juni niet mogen samen zijn’, de bekende druppel.

„We hebben direct contact gezocht met onze regisseur Sabine. Zij gaf duidelijk aan dat wanneer er na 1 juni weer volop gerepeteerd zou mogen worden, het publiek toch niet zo’n kwalitatief goede voorstelling te zien zou krijgen als het van Openluchtspel Havelte gewend is.” Het niet doorgaan van de zomervoorstelling, betekent voor de meer dan 50 vrijwilligers van het Openluchtspel Havelte een grote teleurstelling.

Gigantische domper

„Na een zeer succesvol seizoen 2019 met 8 uitverkochte voorstellingen van het stuk Franse Fratsen, is dit voor ons allemaal een gigantische domper. Het samen opbouwen van een prachtig stuk en het enthousiasme van het publiek als beloning, we zullen het missen deze zomer. Maar zoals gezegd: iedereen staat wel achter het besluit: gezondheid gaat voor alles’, zo besluit Van Dijk.