Woonlasten omhoog voor inwoners Steenwijkerland

Aangeboden door: Energievergelijken.nl

Voor het tweede jaar op rij gaan huurders en huiseigenaren flink meer betalen aan gemeentelijke woonlasten. In 2020 zijn Nederlanders voornamelijk meer kwijt aan afvalstoffenheffing, zoals gebleken uit een onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).In de gemeente Steenwijkerland stijgen de woonlasten gemiddeld met 3,5 procent volgens berekening van Ver

In de gemeente Steenwijkerland stijgen de woonlasten gemiddeld met 3,5 procent volgens berekening van Vereniging Eigen Huis.

Gemeenten stellen eigen tarieven vast

Iedere gemeente stelt zijn eigen tarieven vast waardoor het per gemeente verschilt hoeveel hoger de woonlasten worden in 2020. Dit kan leiden tot flinke verschillen. Zo stijgen de woonlasten in sommige gemeenten met maar liefst 31,3 procent. Er zijn ook gemeenten waar de woonlasten dalen, zoals in Arnhem. Voor inwoners van de gemeente Steenwijkerland stijgen de kosten met 3,5 procent. Deze berekening is gemaakt op basis van de gemiddelde woningwaarde. Het kan dus verschillen wat er daadwerkelijk afgedragen moet worden ten opzichte van de uitkomst van het onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Het nieuwe tarief van de OZB bedraagt €221,04 in 2020. De afvalheffing stijgt in 2020 naar €242,89,- op jaarbasis en per huishouden kost de rioolheffing €223,61,-. Totaal komt dit neer op jaarlijkse kosten van €687,54 in de gemeente Steenwijkerland. Gelukkig zijn er andere kosten die inwoners meer in de hand hebben, zoals de kosten voor energie, water en verzekeringen.

Vooral huurders betalen meer

Gekeken naar de gemiddelde situatie in heel Nederland gaan voornamelijk huurders erop achteruit. Deze gaan ruim vijf procent hogere woonlasten betalen dan vorig jaar. Voor huisbezitters komt dit op ruim vier procent. Deze toename is nog groter dan vorig jaar. In 2019 stegen de woonlasten het sterkst in ruim tien jaar. De gemiddelde huiseigenaar gaat €734,- betalen en de gemiddelde huurder €363,-. Steenwijkerland zit dus onder dit gemiddelde. De kosten komen voornamelijk voort uit de stijging voor het verzamelen en verwerken van afval. Hiervoor rekenen gemeenten haast zes procent meer dan in 2019, waardoor het de sterkst stijgende kostenpost is. De reden voor deze stijging is de sterke verhoging van de afvalstoffenbelasting vanuit het Rijk. De meeste gemeenten betaalden de kosten in 2019 nog vanuit de reserves, meer berekenen deze nu door aan de huishoudens. In verhouding stijgt de rioolheffing minder sterk.

Inkomen uit toerisme

Eind 2019 wisten inwoners van gemeente Steenwijkerland al dat ze meer belasting gingen betalen om de begroting van de gemeente sluitend te maken. Gemiddeld gezien gaat het om een bedrag van €28,-, een flink grotere stijging dan het jaar ervoor. Het is niet de bedoeling dat dit permanent wordt. Indien uit de najaarsnota 2020 blijkt dat er een structureel overschot is, gaat dit gebruikt worden om de lastenverzwaring in de toekomst te beperken. Daarnaast heeft de gemeente als doel om meer inkomsten uit toerisme te verkrijgen. Hierbij is het doel een gegarandeerde inkomstenbron van €260.000,-. Het college moet een plan van aanpak maken om aan dit bedrag te komen, want als dit niet lukt moet de toeristenbelasting verhoogd worden.