Voor de buis genieten van lokale toppers

Steenwijk - Optreden voor een lege zaal, en zonder applaus… ga er maar aan staan. De artiesten die zaterdag acte de présence gaven in Rabo Theater De Meenthe deden dit stuk voor stuk vol verve. Allemaal wilden ze niets liever dan het publiek – al zat dat dan dit keer thuis voor de buis en niet lijfelijk in het theater – mooie momenten bezorgen.

Het was een afwisselend programma, variërend van cabaret en zang tot goochelen en gedichten.

De spits van de ‘Quarantaine Theater Show’, die zaterdagavond werd uitgezonden door RTV Oost, werd afgebeten door zangeres Barbara Lok, die zichzelf begeleidde op de vleugel. Geen grote band, geen achtergrondkoor, maar pure liedjes, waarvan eentje uit de musical ‘Razzia’ die eigenlijk dit voorjaar in première zou gaan.

De theatershow werd aan elkaar gepraat door Kobie Storm. „Hoewel we allemaal in de greep van dit vreselijke virus zijn en beperkt zijn in onze bewegingsvrijheid willen we met deze show toch een beetje lucht en vrolijkheid bij de mensen thuisbrengen”, zei hij.

Poëzie-estafette

Theo van de Bles, de voorzitter van de J.C. Bloemstichting, las een gedicht van Bloem voor en een van Willem Wilmink. Hij ging in op het bijzondere initiatief van de ‘poëzie-estafette’ die spontaan is ontstaan in deze tijd: mensen sturen elkaar – als variatie op de ouderwetse kettingbrief – gedichten toe. „Mooi, want poëzie biedt troost en is verbindend.”

Zanger/gitarist Jeffrey van Heuven van Staereling uit Willemsoord trad solo op en later samen met zangeres Sigrid Hof. Ze zongen met het duet ‘Love lift us up where we belong’ de sterren van de hemel.

Opbeurende miniconferences

Vermakelijk cabaret in streektaal was er van Lucina Bolding (‘ik zit al 14 dagen opgehokt met mijn man en dat valt niet mee…’) en Jannes Mulder (‘ik ben zelfs blij als er een jehovagetuige aan de deur komt, even andere praat!’). Opbeurende miniconferences waarbij even heerlijk gelachen kon worden.

Na een optreden van de ‘Prince of tricks’, Camiel Hemminga (18) uit Meppel, was de band Bogey and the Longhorm de uitsmijter.

Goed voorbeeld

„Blij dat we dit kunnen doen”, zei theaterdirecteur Han Evers. „Ik hoop dat andere plaatsen in Overijssel dit voorbeeld volgen en er elke week vanaf een andere plek in Overijssel zo’n show wordt uitgezonden.”

Het doet best pijn, zo’n lege zaal: „We stevenden af op een prachtig theaterseizoen, we zouden naar 60.000 bezoekers gaan. Ook mijn 20-jarig jubileum als directeur van de Meenthe eind volgende maand had ik verwacht anders te vieren... maar gelukkig hebben we, op 6 voorstellingen na, alles kunnen doorschuiven en stevenen we af op een prachtig nieuw theaterseizoen met klinkende namen als Arjen Lubach, Maastrechter Staar, Edwin Evers Band en Guido Weyers.”

Een crisis als deze levert een middelgroot theater als De Meenthe een schadepost van anderhalf tot twee ton op. Maar: „Er zijn nu belangrijker dingen. En ik hoop van ganser harte dat we rond 1 juni weer mensen in dit theater kunnen ontvangen.”

De uitzending is terug te kijken via https://www.rtvoost.nl/tv/gemist.