Boeren in actie voor de zorg

Ossenzijl - Melkveehoudster Lucinda de Haan-Middelhof uit Ossenzijl vraagt aandacht voor de actie ‘Zorg voor de zorg’ van Farmers Defence Force. De boerin ondersteunt de actie door mondkapjes onder boeren in Steenwijkerland in te zamelen.

Ze roept mensen op om mondkapjes, maar ook wegwerpoveralls, handschoenen en desinfectiemiddelen te doneren. Boerenorganisatie Farmers Defence Force gebruikt haar netwerk om zich in te zetten voor de zorg. „In de landbouwsector worden mondkapjes, wegwerpoveralls, handschoenen en desinfectiemiddelen gebruikt. FDF vraagt daarom alle boeren en toeleverende bedrijven, maar bijvoorbeeld ook dierenartsen om wat ze kunnen missen, beschikbaar te stellen voor de zorg”, vertelt De Haan. Zelf heeft ze ook al een donatie gedaan. „Ik vind het namelijk ongelooflijk dat ik vanuit het hele land noodoproepen zie van zorgverleners, omdat zij zichzelf niet voldoende kunnen beschermen.” Farmers Defence Force zorgt ervoor dat de goederen terecht komen daar waar ze het hardst nodig zijn, betoogt ze.

Inmiddels zijn er al zo’n drieduizend mondkapjes via deze actie bezorgd bij ziekenhuizen en andere zorginstellingen. „We kunnen de mensen die keihard vechten om levens te redden niet in de kou laten staan. Hier in onze omgeving lijkt het misschien nog relatief rustig, maar wat als het jouw opa, oma, vader, moeder, je eigen kind of jezelf treft? Dan komt het ineens heel dichtbij. Dan heb je er ineen alles voor over om iemand te helpen”, gaat De Haan verder. „Iedereen wordt geraakt door het coronavirus. Financieel of door het virus zelf en misschien wel beide. Maar we zullen elkaar hier doorheen moeten helpen. Om te beginnen bij hen die in de frontlinie staan, de zorgverleners. Daarom wil ik graag aandacht vragen voor deze FDF doneeractie in mijn eigen gemeente Steenwijkerland en daarbuiten.”

Eerst corona, daarna stikstof

De boerin uit Ossenzijl vergaarde eind vorig jaar enige bekendheid door op de Dam in Amsterdam, ten overstaan van veel toehoorders, een brief aan Mark Rutte voor te lezen tijdens een boerenprotestactie. Toentertijd voerde De Haan actie tegen het stikstofdossier, maar die problematiek is voorlopig geen prioriteit voor de inwoonster van Ossenzijl. Toch bemerkt ze dat het ministerie wél druk bezig is met de stikstofproblematiek. „Het stikstofdossier hangt nog steeds als een grote donkere wolk boven de boerensector en het lijkt er sterk op dat minister Schouten, juist nu in deze voor allen een beangstigende tijd, waarbij alle ogen gericht zijn op corona, steeds meer stappen zet ten nadele van de boeren. Dat is iets waar ik me ontzettend boos over maak. Iedereen zou zich nu volledig moeten richten op corona. Al het andere komt daarna wel weer. Ik zou bijna de minister hierbij willen oproepen om deze crisis niet te ge(mis)bruiken om bepaalde zaken door te drukken.”

Mensen die mondkapjes en andere benodigde goederen willen doneren, kunnen contact opnemen met Lucinda de Haan via lmiddelhof@hotmail.com of 06-30935710. Rechtstreeks contact opnemen met Farmers Defence Force in Overijssel kan via overijssel@farmersdefenceforce.nl. Geld doneren kan ook via: www.farmersdefenceforce.nl/fdf-doneeractie-voor-de-zorg