Joop van den Berg had zich ander einde trainersloopbaan voorgesteld

Kuinre - De Nederlandse regering neemt dinsdag onder meer een besluit over hoe het nu verder moet met de voetbalcompetitie, ook die bij de amateurs. Wat gaat er gebeuren met de rest van dit voetbalseizoen? Trainer Joop van den Berg (65) relativeert het, maar kijkt tegelijkertijd reikhalzend uit naar een besluit.

Het is immers zijn tiende en laatste seizoen als oefenmeester bij de vv Kuinre. „Op deze manier wil ik geen afscheid nemen.”

Op z'n kop

Van den Berg maakte begin vorig jaar bekend dat hij in augustus 2019 aan zijn allerlaatste voetbalseizoen bij de zondagvijfdeklasser zou beginnen. „Ik weet nog precies hoe het begon in 2010. Ik werd welkom geheten in de bestuurskamer en kreeg vervolgens de vraag van hoelang ik bij Kuinre wilde trainen. Die vraag was mij nog nooit gesteld. Ik zei van: tien jaar, schrijf dat maar op.”

Die belofte krijgt zowaar gestalte, maar het eindigt niet op de manier waarop de inwoner van Emmeloorder gehoopt had. „Voetbal is nu bijzaak, maar echt alles staat op z’n kop. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Toen de eerste maatregelen werden bekendgemaakt, hebben we er met z’n allen een potje van gemaakt. Ik heb overwogen om mijn spelers naar de club te laten komen om te gaan trainen. Uiteraard rekening houdend met de omstandigheden. Alleen... ik ben op dat moment de begeleider en dus verantwoordelijk. Dat hebben we dus maar niet gedaan. Zelf heb ik het idee dat we begin mei weer mogen voetballen. Ik lees ook dat het dan weken gaat duren voordat ploegen weer fit zijn. Ik geloof daar niet zo in. Mijn selectie is topfit. Bovendien kun je nu geen schoppen krijgen en geblesseerd raken. Aan twee trainingen hebben wij wel genoeg. Dan kan het sein wat mij betreft op groen.”

Ooievaar

Dit is hoe dan ook verder hét seizoen van vv Kuinre. De ploeg speelt al jaren in de vijfde klasse en pakte in deze voetbaljaargang de eerste periodetitel. Een ongekend succes, want dat lukte de blauw-roden in het tijdperk-Joop van den Berg niet eerder. „Ik zag op een van de eerste trainingen van dit seizoen een ooievaar in de lichtmast zitten, die volgde ons de hele training. Heel bijzonder. Zeker voor mij, want ik ben een Hagenees. Een ooievaar staat immers in het stadswapen van Den Haag. Tegen mijn spelers zei ik: dit is de voorbode van een geweldig seizoen. En dat is het ook. De puzzel past. We hebben met Mike Boerstra een scorende spits teruggekregen, Bengt Nieuwdam en Chris Pot kwamen van de jeugd van SC Emmeloord, Ramon Boerstra sloot aan, net als Rick Boerstra. Als we onze twee inhaalduels winnen, dan staan we met BEW uit Vledder bovenaan. Oosterstreek kan er dan nog wel overheen. Het is een geweldig spannende competitie. Wat zou het toch fantastisch zijn om af te sluiten met promotie.”

Hoe dat vorm moet krijgen, daar heeft deze eigengereide coach wel een mening over. Er is regelmatig overleg met een aantal trainers. „Dat de competitie helemaal afgemaakt wordt is niet mogelijk. Daarom moet je het programma inkorten. Beloon de ploegen die nog ergens voor voetballen door alleen de belangrijke wedstrijden nog te laten spelen. Dat is vervelend voor de clubs die nergens meer om spelen, maar het is niet anders. Je zou bijvoorbeeld de bovenste drie of vier ploegen kunnen laten spelen tegen de onderste drie en vier van een hogere klasse. Een soort promotie-degradatiepoule, via een thuis- en uitwedstrijd. Of een combinatie. Dat wil zeggen: de nummer 1 promoveert, de nummer laatst degradeert en de nummers 2 tot en met 4 spelen tegen de ondersten van de hogere klasse”, zo omarmt Van den Berg het idee van in dit geval Peter Gjaltema, de trainer van koploper BEW.

Vismaat

Zover is het echter nog lang niet. Ook Van den Berg moet wachten op wat komen gaat. Het scenario dat het seizoen na dinsdag ten einde is, spookt door zijn gehele trainerslijf. Hij wil er niet aan denken. Niet op deze manier, en stiekem ook niet aan stoppen. „Ik stop na 27 jaar trainerschap, om meer tijd door te brengen met mijn vrouw Tinie en mijn vismaat Stefan van Grunsven. Om heel eerlijk te zijn, valt het mij toch tegen dat ik geen enkel belletje van een club heb gehad. Daar had ik eigenlijk wel op gehoopt. Niettemin is tien jaar Kuinre geweldig. Ik heb in die jaren twee keer gezegd van ik kap ermee, maar ik kreeg dit seizoen ook te horen van dat het helemaal niet het goede moment was om te stoppen. Als het bestuur toen had gezegd van ‘Joop, je krijgt een elfde seizoen’, dan had ik het meteen gedaan. Ik ga het hoe dan ook zeker missen. Het is een geweldig vak. Alleen... op deze manier afscheid nemen, dat wil je niet. Het doet mij innerlijk pijn mocht de stekker er nu uitgetrokken worden.”