Plannen voor horeca-academie Weerribben-Wieden doorgeschoven naar volgend jaar

Giethoorn/Steenwijk De horeca-academie voor de Weerribben en Wieden gaat vanwege de coronacrisis niet dit maar volgend jaar pas van start. Dat laat projectleider Miriam Slomp-Dekkers weten.

Het initiatief is bedoeld om het tekort aan medewerkers tijdens het toeristenseizoen op te vangen. De eerste opleiding zou starten in september, maar dat schuift nu op naar februari of mogelijk april 2021. De plannen werden eind vorig jaar officieel gelanceerd.

Slomp-Dekkers vindt het jammer, maar spreekt van overmacht. ,,In april wilden we al starten met de wervingscampagne. Een speciale promotiefilm hiervoor zou eind maart gereed zijn. Maar toen stak het coronavirus de kop op. Het werd ons vervolgens snel duidelijk dat dat wij onze plannen op de lange baan moesten schuiven. Het maken van filmmateriaal en het voeren van gesprekken met potentiele kandidaten is gewoon lastig voor nu. We gaat dit op deze manier niet redden voor september. Daar moeten we gewoon reëel in zijn.”

Anders aan hun hoofd

Drijvende krachten achter het project zijn de Koninklijke Horeca Nederland Steenwijkerland en KopTop, de belangenbehartiger voor recreatieondernemers. Aan beide instanties zijn ruim 200 leden verbonden. Voor het project werd ook de medewerking gevraagd van het Drenthe College, Deltion College, sociaal ontwikkelingsbedrijf NoordWestGroep, de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel. ,,Momenteel hebben ondernemers wel iets anders aan hun hoofd en op dit moment krijgt dit project niet de kans op een goede start.”

Vervolgopleiding

De eerste opleiding stond al in de steigers voor september: een combinatieopleiding voor kok en gastheer/vrouw op mbo-niveau 2. De eerste klas zou bestaan uit 20 leerlingen die vier dagen in de week aan de slag zouden gaan bij een van de deelnemende bedrijven en een dag naar school.

Deze opleiding duurt normaal twee jaar, maar leerlingen kunnen deze via de horeca-academie binnen een jaar afronden. Een vervolgopleiding op niveau 3 zat ook al in de pijplijn. ,,Daarna wilden we, afhankelijk van de vraag in de markt, onze blik richten op de recreatiesfeer.”

Minder stoelen

Horeca- en recreatieondernemers in Steenwijkerland kampen de afgelopen jaren tussen ongeveer maart en november met een tekort aan handjes. Aan vacatures was er geen gebrek, aldus Slomp-Dekkers, die ook eigenaar is van Hotel en Brasserie De Pergola in Giethoorn.

,,Ruim twee jaar geleden moesten wijzelf de deuren van het restaurant sluiten op maandag, omdat wij onvoldoende capaciteit voor de keuken hadden.” Volgens haar hebben sommige ondernemers minder stoelen en tafels op hun terras geplaatst, omdat ze het anders niet konden behappen.

Brede keus

Het bestaande onderwijsaanbod in Leeuwarden en Zwolle alleen is niet voldoende om de tekorten op te vangen. ,,Je ziet dat leerlingen een hele brede keus hebben en dan kiezen ze vaak een opleiding in de stad vanwege het bereik. Of bij een grote keten omdat ze vanwege het in hun ogen betere carrièreperspectief. Komt ook nog eens bij dat we landelijk gelegen zijn. Om deze redenen zagen we dat er steeds minder mankracht in ons gebied terecht kwam. Daarom besloten we zelf maar iets te gaan organiseren. Een combinatie van een aantrekkelijk leeraanbod met huisvesting en vervoer er mooi bij geregeld. Een totaalpakket dus.”

Van kantoor naar logies

Voor het vervoer wordt een beroep gedaan op de NoordWestGroep, voor huisvesting benaderde de academie ondernemer Mario Peters, directeur van horeca-inrichter Horequip uit Steenwijk. ,,Mij is inderdaad gevraagd naar een betaalbaar onderkomen voor toekomstige studenten van de horeca-academie. Ze kwamen zelf met het idee om een kantoorgebouw aan de Oostermeentherand in Steenwijk te transformeren naar een logiesgebouw.”

Volgens Peters biedt het pand ruimte aan ongeveer 20 studio’s. Het beoogde gebouw stond ongeveer drie jaar leeg. Daarvoor bood het onderdak aan thuiszorgorganisatie TDC.

Voordelen

Het pand staat vlak langs de A32. Op het eerste gezicht lijkt dit daarom niet de meest aantrekkelijke plek, maar volgens Peters biedt de locatie tal van voordelen. ,,Zoals een ruime parkeergelegenheid, en vlakbij winkels en het spoor.” Peters verwacht dat de afhandeling van de vergunningsaanvraag acht tot tien weken in beslag gaat nemen. Daarna start de verbouw. Elke studio wordt voorzien van een eigen keuken, badkamer en toilet. Naar verwachting is de klus in het najaar geklaard.