Business Club Steenwijkerland: ‘We moeten elkaar helpen in deze tijden’

Steenwijkerland - Voor bedrijven is het een onzekere tijd. De ene dag is er een grote vraag aan hun product of diensten, en de andere dag kan het weer compleet anders zijn. Dit houdt ook in dat er vaak een tekort of een overtal aan personeel is. Gerben de Boer van Kornelis Caps & Closures is adviseur van de Business Club Steenwijkerland (BCS) en ziet voor deze club een belangrijke rol ontstaan.

„Wij kennen onze ondernemers, dus we hebben een goed overzicht waar mensen over zijn en waar er een tekort aan mensen is”, vertelt De Boer. Hij ziet dat de ruim 220 leden die de BCS telt met verschillende problemen te maken krijgen. „De behoefte is nu zo groot omdat de vraag zo enorm verandert. Op de ene plek is er minder vraag en op een andere plek juist weer meer. Wij werken bij Kornelis met voeding. Je merkt het gewoon wanneer er wordt gehamsterd. Pindakaas bijvoorbeeld is op het moment niet aan te slepen. Dat komt natuurlijk ook omdat mensen thuis zitten. Dus wij hebben werk zat. Maar op andere plekken valt het nu stil. We kunnen daar als BCS bij helpen.”

Vraag en aanbod

Door het overzicht dat de BCS heeft kan vraag en aanbod bij elkaar gelegd worden, en kan er snel worden geschakeld. „En dat is nodig”, zegt De Boer. „Wij kunnen ondernemers bij elkaar koppelen. We omzeilen zo instanties als het UWV, arbeidsbemiddelaars en arbeidsbureaus. Omdat vraag en aanbod per dag enorm verschillen op het moment, is het nodig dat er snel gehandeld kan worden. Er zijn heel veel bedrijven die acuut moeten schakelen nu, want ze hebben niet veel vet op de botten. En wij kunnen ze daar vanuit de BCS erg goed bij helpen. Dit gaat gewoon veruit het snelst.” Ook voor flexibele medewerkers kan de BCS een rol spelen. „Die moeten er altijd als eerste uit als er geen werk meer is. Daar waar de vraag nu groter is, is er geen vraag naar vaste medewerkers, maar wel naar flexibele medewerkers. Wij kunnen er voor zorgen dat die dan weer mooi op de juiste plekken worden ingezet.”

Ziekte

De Boer ziet ook dat mensen sneller thuis blijven, en dat bedrijven te maken hebben met een veel hoger ziekteverzuim dan normaal. „Denk aan de sociale werkplaats. Die hebben de mensen nu thuis zitten, en daar hebben veel bedrijven in Steenwijkerland last van. Denk aan Dyka, ELEQ, Agrifac, maar ook wij hebben er last van. Mensen blijven snel thuis vanwege verkoudheidsverschijnselen of stress en angst. En dat gemis moet wel opgevangen worden.”

Elkaar helpen

Voor veel bedrijven gelden er momenteel ook verschillende regels en kan er aanspraak gemaakt worden op bepaalde regelingen. De BCS probeert zijn leden op de juiste manier te informeren. „Op dit moment speelt er veel, dus we zijn begonnen met alle regels die er in Nederland zijn bekend te maken bij de leden. Het ene loket zit bij de gemeente, de andere bij de KVK, die weer bij het Rijk. Dus daar proberen we een bepaalde schifting te maken zodat de juiste informatie bij de juiste mensen terecht komt.” Volgens De Boer is dat ook waar de BCS ooit voor in het leven is geroepen. „Wij moeten als BCS zijnde elkaar nu gewoon helpen en de kanalen open zetten. We activeren elkaar nu, en helpen elkaar uit de brand. We zijn begonnen als informatie verschaffing, maar we kunnen nu ook op een andere manier een rol spelen en elkaar helpen. Op deze manier kunnen we elkaar er doorheen slepen in deze bijzondere tijden.”