‘Doorgaan is simpelweg niet verantwoord’

Steenwijk - Ook sportieve evenementen voor de komende maanden worden bij bosjes geschrapt. Oorzaak: het coronavirus. Nadat eerder het kruis al ging over de Skeelerklim en Avondvierdaagse van Steenwijk, sneuvelt nu ook de zevende editie van de Stone City Run.

Die stond voor vrijdagavond 19 juni op de sportieve rol. „Pijnlijk wil ik het niet noemen, wel bijzonder jammer. Maar het is niet verantwoord. Dus doen we het niet”, zo is de heldere uitleg van Feico Wiersma. Hij zit namens CSG Eekeringe in de organiserende stichting. Verder zijn onder meer RSG Tromp Meesters en atletiekvereniging Start’78 actief bij het evenement.

De afgelopen dagen hadden de organisatoren regelmatig contact met elkaar. „Dat hebben we via beeldtelefoon gedaan. Discussie is er niet geweest, want iedereen snapt wel dat het niet kan.” Wiersma geeft het besluit nog wat meer handen en voeten. „Door het kabinetsbesluit van 23 maart mogen er sowieso tot 1 juni geen evenementen worden georganiseerd. Het doel van de Stichting Stone City Run is om een bijdrage te leveren aan de vitaliteit van jong en oud. Daarbij staat gezondheid en welzijn van deelnemers en andere betrokkenen op de eerste plaats. In het kader van die gedachte kunnen we niet anders dan het evenement annuleren.”

Geen andere datum

Een andere datum voor het evenement in dit kalenderjaar is geen optie. „Dat heeft er onder meer mee te maken dat we nog geen enkel zicht hebben wanneer er weer evenementen gehouden mogen worden. Want deze situatie kan ook het nog hele jaar voortduren.” Maar er is nog een reden. „Je kunt nu geen sponsors benaderen. Die mensen hebben andere dingen aan hun hoofd. De bedrijven die ons al sponsoren hebben we laten weten dat het niet doorgaat.” Het vizier gaat derhalve op 2021. Een exacte datum is nog niet geprikt. „We willen daarbij rekening houden met het EK Voetbal en de avondvierdaagse in Steenwijk. Ondanks dat wij altijd op vrijdagavond zitten en de vierdaagse van maandag tot donderdag is, vinden we het sowieso niet handig om in dezelfde week te gaan zitten.” Veel kosten zijn er voor dit jaar niet gemaakt. „Nee, we blijven zeker niet met een financiële strop zitten.”

IRun2BFit

Als het evenement wel was doorgegaan, dan was deze week de traditionele Kick off geweest van IRun2BFit met honderden hollende scholieren door Rams Woerthe. „De leerlingen krijgen nu de komende weken wel digitale opdrachten rond het gezondheidsthema. En ze worden daarnaast onder meer gevraagd om een gezond menu samen te stellen. We blijven er dus wel mee bezig.” Aan het einde van het acht weken durende project stond als afsluiter de vijf kilometer op het programma tijdens de Stone City Run. „Het idee is geopperd om leerlingen van klas 1, die nu de Stone City Run niet kunnen lopen, alsnog volgend jaar te laten meedoen. Maar dat moeten we nog met elkaar bespreken.” In dat geval zou de magische grens van tweeduizend deelnemers mogelijk ook een keer kunnen worden aangetikt. „Misschien moeten we het evenement volgend jaar maar een extra feestelijk tintje geven, omdat het nu niet doorgaat. Sowieso iets om over na te denken.”