‘Corona heeft verschillende gezichten’

Steenwijk Geen koorts, geen hoofdpijn, en toch corona: het overkwam Steenwijker Theo de Backer (59) en zijn partner Tieneke Hubers (56). Een milde variant, maar toch belandde Tieneke in het ziekenhuis. De reden? Ze hoestte zich de longen uit het lijf. Zo hard en vaak dat ze twee gebroken ribben opliep.

Na een ziekenhuisverblijf van vier dagen in Isala Zwolle kwam ze vorige week zondag, 22 maart, weer thuis. Vanaf dat moment gingen ze in thuisquarantaine. Inmiddels zijn ze hersteld van het virus en officieel coronavrij. Dus gaan ze ook voorzichtig weer naar buiten.

Toen ze allebei eind februari begonnen te snotteren, wat maar niet over ging, dachten ze nog geen moment aan corona. „Wij willen mensen waarschuwen dat corona dus verschillende uitingsvormen heeft”, zegt Theo. „Onze huisarts dacht in eerste instantie ook niet dat dat het daadwerkelijk corona was. Toen Tieneke naar het ziekenhuis moest, was dat in eerste instantie vanwege haar ribben. Toen de ambulancebroeders haar thuis kwamen ophalen, zei hij dat ze geen beschermende pakken aan hoefden, omdat er geen risico op coronabesmetting zou zijn.”

Daar stak Theo persoonlijk een stokje voor: „Ze was toen nog niet getest, dus ik vond dat niet verantwoord”. En terecht, zo bleek na de test in het ziekenhuis. „Het is niet gek om in zulke gevallen en bij twijfel uit te gaan van het ergste. Het ambulancepersoneel had ook besmet kunnen raken, met alle gevolgen van dien.”

Hij is zelf niet getest (‘daarvoor zijn er te weinig testen beschikbaar helaas’) maar hij gaat ervan uit dat hij ook corona heeft gehad. „We hadden dezelfde klachten en zitten op elkaars lip.”

De quarantaineperiode zijn ze goed doorgekomen, dankzij de goede zorgen van familie en vrienden. „We zijn blij dat we er zo uit zijn gekomen. Tieneke zag op zaal heel wat mensen richting IC vertrekken. Die kwamen er minder goed af…” Het in hun ogen lakse optreden van de huisarts heeft er overigens wel toe geleid dat ze van arts zijn veranderd.