Wisseling van de wacht bij Intertoys: Pieter en Wilma Dijkstra gaan met pensioen

Steenwijk De Steenwijker binnenstad verliest een markant ondernemerspaar: Pieter en Wilma Dijkstra dragen het stokje helemaal over aan de Intertoys-organisatie.

„Ik ben in februari 67 jaar geworden, dus tijd om met pensioen te gaan,” vertelt Pieter Dijkstra. „Maar Wilma en ik dragen de winkel met een gerust hart over aan Intertoys. Onze vaste aanspreekpunten, Petra Kort-van Zanten, Dineke Mollema-Bos, Yvette van Poppel en Maurice Rientjes, blijven gewoon hier aan de Oosterstraat aan het werk. Waarvan Petra meer dan 40 jaar en Dineke ook alweer meer dan 15 jaar bij ons gewerkt hebben. Petra was zogezegd mijn linker- en mijn rechterhand in de winkel. Aan hun allebei en alle voormalige medewerkers zijn wij veel dank verschuldigd. De winkel gaat door als filiaal van Intertoys.”

Drie dagen gesloten

Pieter en Wilma waren dinsdagmiddag voor het laatst aan het werk. In verband met de overname is Intertoys woensdag, donderdag en vrijdag gesloten. Er wordt geïnventariseerd en de winkel wordt omgebouwd. Er komt een nieuw plafond en nieuwe verlichting en de routing in de winkel wordt aangepast. Zaterdag gaat het vernieuwde Intertoys weer open.

„Wij vinden het belangrijk dat er een speelgoedwinkel in Steenwijk blijft, dus vandaar de keuze voor de overname door Intertoys. We hebben er alle vertrouwen in dat het hiermee goed komt. Afgelopen jaar was een roerig en best wel moeilijk jaar. Intertoys ging failliet, er volgde een overname door een Portugees bedrijf, maar sinds de Blokkergroep het later heeft overgenomen, gaat het veel beter en hebben we er vertrouwen in dat het goed komt. Intertoys begrijpt ook dat speelgoed een én-én verhaal is: een fysieke winkel naast een internetwinkel. Er zal een nieuwe bedrijfsleider vanuit Intertoys worden aangesteld.”

Met de paplepel ingegoten

Sinds 1986 zijn Pieter en Wilma de eigenaren van de speelgoedwinkel. „Wij namen Houwer’s Speelgoedparadijs van Wilma’s ouders, de familie Piest, over,” vertelt Pieter. „Zij hadden toen ook 2 winkels in Lelystad waar in wij werkten en die hebben wij samen met Steenwijk overgenomen. In 1991 is het Intertoys geworden. Met name Wilma heeft het speelgoedvak met de paplepel ingegoten gekregen. „Ik hielp als kind al mee in de winkel van mijn ouders,” vertelt Wilma. „Pieter is er min of meer ingerold toen wij een relatie kregen. Hij had al veel verkoopervaring en vond de speelgoedbranche ook erg leuk om te doen.” „Wij hebben het afgelopen jaar noodzakelijk met de winkel min of meer onze eigen koers gevaren,” zegt Pieter. „En speelgoed is gewoon leuk. Ik weet nog dat de allereerste Nintendo op de beurs werd gepresenteerd. Die kostte toen 898 gulden en ik dacht: dat is wel heel veel geld. Zouden we dat verkopen kunnen? En zie, wat voor vlucht dit heeft genomen!”

Nevenfuncties

Pieter heeft naast het werk in de winkel zich ook veel ingezet voor het centrum in verschillende nevenfuncties: „22 jaar mede-organisator van de Sinterklaasintochten en acties in Steenwijk, 12 jaar bestuurslid van de Handels Vereniging Steenwijk, waarvan 10 jaar secretaris, betrokken bij het Stadsplan 2000 en tot dit jaar lid van de Stichting Centrum Activiteiten,” somt hij op. „De jeugd moet het verder oppakken. Zij hebben de toekomst. En ik heb alles de afgelopen 43 jaar altijd met heel veel plezier gedaan, mede dankzij Wilma natuurlijk. Zij hield de boel thuis draaiend met 3 kinderen, naast het bijspringen in de winkel. Ik had dat allemaal niet kunnen doen zonder haar.” Pieter en Wilma vinden het zo mooi geweest. „Wij hebben het altijd met heel veel liefde gedaan, maar wij gaan van ons pensioen genieten, van onze 5 kleinkinderen (en de zesde is op komst), een beetje wandelen en reizen, zodra dat weer mogelijk is. Ook zullen we nog vaak speelgoedwinkels bezoeken, want speelgoed blijft een speciaal plekje in ons hart houden.”

 

Wilma de Bone