KNVB beeïndigt amateurvoetbal; geen kampioenschap voor Steenwijkerwold

Steenwijk - Het amateurvoetbal wordt dit seizoen niet meer hervat. De KNVB schrapt alle competities vanwege de coronacrisis, waardoor er geen sprake is van kampioenschappen, promoties en degradaties. Daarmee valt het bijna zeker lijkende kampioenschap van Steenwijkerwold in het water. Oranje Zwart en Steenwijk, ploegen die vochten tegen degradatie, behouden hun plek in de derde klasse.

Het kabinet besloot eerder op dinsdag dat de maatregelen die tot en met 6 april golden, worden verlengd tot 28 april. Sportcomplexen moeten dus langer dicht blijven. De KNVB zag daardoor geen andere mogelijkheid dan een streep te zetten door dit seizoen en geen eindstanden op te maken.

Alle competities en de bekertoernooien op het veld in de zaal, bij zowel de mannen, de vrouwen als de jeugd, worden beëindigd. Het volgende seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

Kan niet doorschuiven

„Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur van het amateurvoetbal.

De KNVB probeert er alles aan te doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clus aan de bond. „ Zo is besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/’20 op. Hierin gaat een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs”, schrijft de KNVB.