Bloemencorso Vollenhove gaat dit jaar niet door

Vollenhove - Het bloemencorso in Vollenhove dat stond gepland op zaterdag 29 augustus gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat heeft het bestuur van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (V.V.V.V.) woensdagochtend bekendgemaakt.

De beslissing om het corso niet door te laten gaan was een moeilijke, erkent voorzitter Han Knol. „Dit doet echt pijn, maar het is een besluit dat niet over één nacht ijs is gegaan. We hebben meerdere gesprekken gevoerd met de betrokken partijen en zijn regelmatig in overleg gegaan als bestuur. Daarbij was onze instelling: als we het doen, dan doen we het goed. Het corso Vollenhove staat bekend om kwaliteit. Nadenken over een corso in een kleinere vorm, dat zagen we dan ook niet zitten.”

Voor de organisatie kleven er tevens teveel onzekerheden aan uitstel naar een latere datum dit jaar. ,,Neem de ongeveer 100 sponsoren. Die staan momenteel in een hele andere realiteit dan twee maanden geleden, toen ze hun toezegging deden. Moet je opnieuw op hun afstappen? Ik kan mij voorstellen dat die door corona momenteel hele andere zaken aan hun hoofd hebben.” Bovendien is het de vraag wat de overheid na 1 juni gaat doen. ,,Voor hetzelfde geld gooien ze de boel nog eens twee maanden op slot.”

Onzekerheid

Verschillende factoren hebben geleid tot het besluit om definitief een streep te zetten door het bloemencorso. „De belangrijkste is onzekerheid. Zo zijn er zorgen over de gezondheid en veiligheid van wagenbouwers, vrijwilligers en publiek.” Daarnaast vraagt het organiseren van het jaarlijkse corso vele maanden van voorbereiding. Door de maatregelen die zijn getroffen rondom het coronavirus, komt deze voorbereiding in de knel. Verschillende wagenbouwgroepen gaven al aan dat het waarschijnlijk niet haalbaar zou zijn om het beoogde idee op het parcours te kunnen krijgen. „Tot slot waren er ook nog de financiële risico’s waar rekening mee moest worden gehouden.”

Feestweek wel door?

Han Knol: “Veel mensen zullen teleurgesteld zijn, maar de gezondheid staat voorop. Het bloemencorso en Vollenhove zijn al sinds de jaren zestig met elkaar verbonden. De sociale cohesie rondom onze prachtige traditie is groot. We kijken nu naar wat er wellicht nog mogelijk is. Bijvoorbeeld om de feestweek in augustus wel door te laten gaan. Hetzij in een andere vorm. Daarover gaan we nog in overleg met de straten en de wagenbouwers.” De muziekkorpsen zijn ook nog niet afgezegd. 

De bloembollen worden overigens halverwege mei wel in de grond gestoken. ,,Dat doen we omdat dit beter is voor het land. Daar hebben wij toestemming voor gekregen van het RIVM. Wat we met de bloemen gaan doen? Nog geen idee. Wellicht dat we ze nog kunnen gebruiken in de feestweek. Dat gaan we onderling nog overleggen. We zouden bijvoorbeeld enorme panelen kunnen maken met een thema, die verspreid kunnen worden door Vollenhove. Maar dat zeg ik even op persoonlijke titel. De wagenbouwers zullen daar ook wel ideeën over hebben.”

Tijdens deze editie zouden 12 praalwagens hebben deelgenomen. Gemiddeld trokken de middag- en de avondcorso’s tijdens de afgelopen edities elk 35.000 tot 40.000 man publiek, aldus de voorzitter.