Kampeerseizoen kent valse start. ‘Het gaat nu gewoon niet’

Steenwijkerland – Normaal gesproken is 1 april (vandaag) een feestelijke dag voor campinghouders als de campings officieel opengaan voor gasten. Maar de start van het nieuwe kampeerseizoen wordt in het huidige coronatijdperk omgeven door onzekerheid. Vooral nu de veiligsheidregio onlangs besloot dat gedeelde sanitaire voorzieningen op campings en parken dicht moeten.

Aanvankelijk leken campinghouders buiten schot te blijven wat betreft alle aangescherpte maatregelen van de overheid, maar vrijdag werden alle eigenaren met beide benen op de grond gezet door de veiligheidsregio IJsselland. Die lanceerde een noodverordening. Belangrijkste regel: toilet- en douchevoorzieningen op campings en bij jachthavens moeten dicht. Het is toegestaan om in een vakantiewoning te verblijven, mits deze vakantiewoning vaste sanitaire voorzieningen bevat. Alle andere vormen van verblijfsrecreatie zijn verboden.

Dat betekent dat campings, hoewel ze niet dicht hoeven, geen kampeerders meer kunnen ontvangen. Ook ‘seizoeners’, die bij de start van het kampeerseizoen aan de poort staan te rammelen, blijven voorlopig weg. „Maar wat als er een camper met sanitair aan boord voor de poort staat?”, vraagt Martijn Onstwedder van camping Krolsbergen in Paasloo zich hardop af. Volgens hem is er ‘veel onduidelijkheid’. „Vooral voor los toerisme. Mogen caravans en campers met sanitair aan boord nu wel komen of niet? Het is een lastig verhaal. Ik weet niet hoe het moet komen zo.” De annuleringen van kampeerders stromen binnen. Onstwedder hoopt dat zijn camping rond Pinksteren en Hemelvaart wel open kan. „Dan is het voor ons normaal gesproken topdrukte.”

‘Campings vergeten’

Dat er nu alsnog aanvullende maatregelen zijn getroffen voor campings en parken, vindt Remi Oosterveld van vakantiepark De Eikenhof in Paasloo niet meer dan logisch. „Het lijkt alsof campings in eerste instantie zijn vergeten bij de maatregelen”, vertelt hij. Toch wachtte de familie Oosterveld de maatregelen niet af. Uit eigen beweging sloten de campinghouders De Eikenhof tot nader order. „Een bewuste keuze. Het RIVM zegt: blijf thuis. Nou, dan kun je niet kamperen”, zegt Oosterveld. „Iedereen moet nu zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zelf hebben we binnen onze families personen die tot een risicogroep behoren.” De Eikenhof ziet wel hoe het komt. „We hebben in ieder geval allerlei aanvullende maatregelen getroffen mochten de campings weer opengaan. Intekenlijsten om gebruik te maken van het sanitair, allerlei desinfectie; dat soort maatregelen.”

Camping gesloten

Uitzondering op de sanitaire regel zijn stacaravans; voor deze voorzieningen staat het licht op groen. Zo zijn bij Residence de Eese in De Bult de chalets en bungalows nog wel beschikbaar. De camping is tot nader orde gesloten, legt parkmanager Gerben Berends uit. „Je wilt graag open, maar het kan niet. We kunnen hoog of laag springen, maar het gaat nu gewoon niet.” Hij denkt niet dat campers met eigen sanitaire voorzieningen bij de Eese terechtkunnen. „Volgens mij kan dat niet. Het chemisch toilet van een camper moet ook een keer geleegd worden. En dan moet je alsnog naar het sanitaire gebouw.”

Streep door rekening

André Spans van vakantiepark ’t Akkertien in Vollenhove noemt de aanvullende maatregelen ‘een ramp’. „Daar hebben we enorm last van.” Toen net alle sanitaire gebouwen waren voorzien van nieuwe desinfectiepompen, volgde prompt de maatregel van de veiligheidsregio. En daarmee volgde een lelijke streep door de rekening. „Dit kan zo niet maanden doorgaan. We lopen inkomsten mis die we al hadden meegenomen in allerlei investeringen.”

Met de maatregel om sanitaire gebouwen te sluiten, wil de veiligheidsregio ‘een toestroom van toeristen indammen’. “We treffen de maatregelen met een goede reden: we willen het coronavirus indammen om de gezondheid van mensen zeker te stellen. Een toename van toerisme in onze regio tijdens deze crisis, draagt hier niet aan bij”, zegt voorzitter Peter Snijders. „We hebben deze maatregelen niet licht genomen. Ik begrijp goed dat dit ingrijpende maatregelen zijn voor de campings en vakantieparken in onze regio en kan alleen maar benadrukken: alleen gezamenlijk kunnen we de strijd tegen het coronavirus winnen.”

Woorden van dezelfde strekking sprak Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie. Rutte wil niet dat Nederlanders plannen maken om (ook niet in eigen land) op vakantie te gaan. ,,Als je het mij nu zou vragen, zou ik zeggen: boek niet’’, aldus Rutte.