Praalwagenbouwers Vollenhove: ‘We zagen dit wel een beetje aankomen’

Vollenhove Het nieuws dat het corso van Vollenhove niet doorgaat, komt niet als een verrassing bij de praalwagenbouwers in het dorp. De teleurstelling is er echter niet minder om. Zo ook bij superbouwers Marcel Santbergen en Jordy Winter.

Om de twee fanatieke corsofans te noemen is bijna een understatement. Santbergen is al twintig jaar lid van Fatal Attraction. Dit jaar zou hij zijn eigen en twee andere groepen bijstaan in het ontwerpen of bouwen. ,,Een van de maquettes had ik al voor driekwart klaar in de schuur staan. Maar ja, daar hoef ik nu geen haast meer mee te maken.” De liefde voor het corso is er met de paplepel ingegoten bij de 28-jarige Vollenhovenaar.

,,Van kinds af aan hielp ik al mee. Het is de saamhorigheid, de gezelligheid en de trots die komt kijken bij het in elkaar zetten van een fraaie wagen met een kleine groep enthousiastelingen. Dat geeft echt een kick. Tsja, het is echt een verslaving.”

Het besluit tot afgelasting kwam voor Santbergen niet helemaal als een verrassing. ,,Overal sprak men er over. En wat nou als de overheid de coronamaatregelen straks opnieuw verlengd? Zit je met een halve wagen die je ook nog eens niet tijdens de winter kunt opslaan. Zoveel risico’s. Het kon haast niet anders dan dat er een streep door ging. Maar het hakt er alsnog in.” Voor Santbergen is het extra zuur aangezien hij vorig jaar ook al verstek moest laten gaan. ,,Mijn vrouw was toen hoogzwanger. Ik keek dus dubbel uit naar dit jaar. En toen kwam dit nieuws.”

Met moeite moet hij het geduld opbrengen om weer een jaartje te wachten. ,,Het wordt lastig”, lacht hij. ,,Ik heb 20 jaar niet anders gedaan in de zomer. Ben benieuwd hoe ik dat seizoen dit jaar ga beleven.”

Opsteker

Jordy Winter is ook in de aanloop naar het corso weinig thuis. Hij bouwt en ontwerpt voor de groepen De Vereniging en Klein Cuba, hij vervult de rol van secretaris bij een groep en bij de VVVV zit hij in het promotieteam. Ook hij was niet superverbaasd toen het nieuws vanochtend naar buiten kwam. ,,Het lag wel in de lijn der verwachting. Het blijft zuur. Maar onze groep zag ook wel in dat we dit niet meer konden waarmaken.” Winter was in september al gestart met het ontwerpen. Het uitdenken en bestellen van materialen is inmiddels al gebeurd. ,,Maar we nemen het mooi mee naar volgens jaar. Het scheelt ons dan in de voorbereiding.” Het mogelijke doorgaan van de feestweek, beschouwt hij nog als een kleine opsteker. ,,Maar het is niet te vergelijken met hoe het corso normaal is.”

Winter geniet zelf altijd het meest van de bouw en de onderlinge samenwerking. ,,Samen van niets iets fantastisch maken. Dat geeft toch wel een goed gevoel als je op het parcours rondrijdt en mag showen wat je hebt gepresteerd.” Winter denkt er daarom aan om met de groep een leuke dag te organiseren. ,,Normaal bouw je de hele zomer lang met elkaar aan een wagen, maar dat gaat voor dit jaar niet door. Dus op die manier houd je het onderlinge contact een beetje warm.”

Duidelijkheid

Dorpsvoorzitter Marcel Aben, tevens al 30 praalwagenbouwer, keek ook niet op van het nieuws. ,,Erg jammer, maar het zat er aan te komen. Eerst het corso in Zundert, toen volgden Lichtenvoorde en Valkenswaard. Dat zal het bij ons ook niet lang meer duren, dacht ik.” In ieder geval is er nu duidelijkheid. Het niet doorgaan van het corso heeft een behoorlijke impact, vervolgt Aben. ,,Er zijn dertien groepen, die allen gemiddeld zo’n veertig leden hebben. Voor veel mensen is het corso dus duidelijk niet zomaar een dingetje. Er valt in een keer heel veel weg. Het is niet alleen corso, maar ook bijvoorbeeld de barbecues die vooraf worden gehouden.” Aben, die tot de corsogroep ’t Jakan behoort, kan zich verder niet herinneren dat er zich ooit een afgelasting van het corso heeft voorgedaan. ,,Niet in de tijd dat ik actief was.”

In de groepsapp van ’t Jakan bespeurde Aben dezelfde gelatenheid op het besluit. ,,Het zat er aan te komen, zo luidde de teneur. Maar ook: wat moeten we nou van het zomer gaan doen?”