Wel of geen gondelvaarten? ‘Hoe mooi zou een feestje zijn na zo’n periode’

Belt-Schutsloot – Het is het bloed van de lokale samenleving, de bloemencorso’s en gondelvaarten in de Kop van Overijssel. Het corso in Vollenhove is afgelast en ook is het nog maar zeer de vraag of dit jaar praalwagens door Sint Jansklooster zullen trekken, maar hoe zit het met de gondelvaarten in Belt-Schutsloot, Giethoorn en Dwarsgracht?

In karkassen van bouwsteigers en tentzeil worden ze ieder jaar gebouwd, de gondels voor de gondelvaart Belt-Schutsloot. De gondelvaart in De Belt is de grootste van de drie. Kleinschalig is het evenement allang niet meer. Ieder jaar vervaardigen vrijwillige mensenhanden indrukwekkende gondels, die niet zelden hoger dan huizen zijn. Monnikenwerk, dat maanden van voorbereidingen vraagt. Daar zit voor Belt-Schutsloot meteen het probleem. Bouwen is tot 1 juni niet toegestaan. Gebeurt dat toch in groter comité, dan kan dat gepeperde boetes opleveren, zo waarschuwde de gemeente Steenwijkerland eerder deze week.

Brief naar gondelbouwers

Het bestuur van de Christelijke Oranjevereniging (COV), die zo’n vijfhonderd leden heeft – alle dorpsbewoners dus -, stuurde daarom een brief naar alle gondelbouwers. Centrale vraag: wat te doen? Door de verlenging van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus tot 28 april, vreest het bestuur in tijdsnood te komen om alles gereed te krijgen voor de gondelvaart op vrijdag 14 augustus. Van de bouwers wordt gevraagd om voor het weekend een reactie te geven of de gondelvaart dit jaar haalbaar is, ook met het oog op de financiën en gezondheid van iedereen. „Aan de hand hiervan nemen wij een beslissing, hoe vervelend deze ook kan zijn”, vertelt COV-voorzitter Gert Weijs.

Bij een eventuele afgelasting zou een uitgebreidere feestweek een mogelijkheid kunnen zijn, vertelt Weijs. „Maar dan moeten we allemaal maar zien. Eest kijken hoe de bouwers er tegenaan kijken.” Sinds 1938 organiseert de Oranjevereniging, met enkele onderbrekingen in de oorlog, de gondelvaart. Niet doorgaan zou een domper van jewelste betekenen voor Belt-Schutsloot, waar de gondelvaart in de diepste vezels verankerd is. „Maar de gezondheid is het belangrijkst”, vertelt Weijs.

Wél gondelvaart in Giethoorn

Verderop in Giethoorn verwacht voorzitter Dinie Toet van de Vereniging Gondelvaart Giethoorn dat de gondelvaart dit jaar gewoon doorgaat. Giethoorn sluit op zaterdag 29 augustus de rij in de vijfkoppige serie gondelvaarten en bloemencorso’s. „Voorwaarde is wel dat de bouwgroepen in juni kunnen starten met de bouw van hun gondel. Als we vanaf dan mogen bouwen, dan gaat de gondelvaart gewoon door.” De gondelvaart in Giethoorn valt niet te vergelijken met die in Belt-Schutsloot, zegt Toet. „Die in Belt-Schutsloot is groter. In Giethoorn zijn we met de gondels gebonden aan de hoogte van de bruggen. Het bouwen van de gondels hier kost alsnog heel veel tijd, maar niet zoals in Belt-Schutsloot.”

De insteek is volgens Toet in Giethoorn ook anders. „We hechten dit jaar een groter belang aan het doorgaan dan aan de kwaliteit van de gondels”, zegt Toet. „Giethoorn is zwaar getroffen door het coronavirus. Ondernemers lijden flinke verliezen doordat er nauwelijks toerisme mogelijk is. Hoe mooi zou het dan zijn dat we na zo’n zware periode alsnog een gondelvaartfeestje hebben met z’n allen?”

Laatste weken

Ook in naburige Dwarsgracht is vooralsnog de insteek om het evenement op zaterdag 25 juli door te laten gaan. „We wachten eerst eind april af om te kijken hoe het zich allemaal ontwikkelt”, zegt voorzitter Feitze Leemburg. De gondelvaart in Dwarsgracht wordt dit jaar voor de 75ste keer gehouden. Bang om in tijdsnood te komen is Leemburg niet. „De ervaring leert dat er vooral de laatste weken keihard wordt gewerkt aan de gondels. We gaan het zien.”