Yannick Kaluzi blaast eigen voetbalschool nieuw leven in

Meppel/Steenwijk - Alcides-aanvaller Yannick Kaluzi grijpt de coronacrisis aan om zijn voetbalschool nieuw leven in te blazen. Was de Kaluzi Academie eerst nog kleinschalig, sinds het begin van de crisis zit de groei er behoorlijk in. Zijn voetbalschool is er voor iedereen. ,,Zo train en begeleid ik een kind van 4, maar is er ook iemand van 28 hard aan het werk met verbeterpunten.”

Yannick, hoewel je nu zelf niet kunt voetballen, zit je bepaald niet stil met je voetbalschool. Waar heb je de inspiratie vandaan gehaald?

,,Uit mijn eigen voetballeven heb ik veel dingen opgepikt, net als door het trainen van diverse elftallen. Daarnaast heb ik stage gelopen bij ECO-coachen in Heerenveen. In de turnhal naast het Abe Lenstra-stadion komen ook spelers van SC Heerenveen trainen. Het is bedacht door Foppe de Haan. Voetballers trainen veelal hetzelfde. Met een bal en op een veld. De Haan bedacht dat het ook anders kon: een kruisbestuiving van verschillende sporten. Denk aan turnen, een stukje rugby, werken met allerlei soorten ballen. Voetballers zijn daardoor in een heel andere omgeving aan het trainen, met als doel zo breed mogelijk te worden opgeleid. Daar komt ook het mentale aspect naar voren. Door die stage heb ik veel geleerd. Al mijn opgedane kennis laat ik terugkomen in mijn voetbalschool, met een geheel eigen draai.”

Doorstart

Je grijpt júíst de coronacrisis aan om hier volop mee bezig te gaan.

,,Elk nadeel heeft een voordeel. In de avonden zit ik nu meer thuis. Mijn vrije tijd zet ik in voor een doorstart van de voetbalschool. Ik ben ermee begonnen alles professioneler te maken, ging nadenken over de missie en visie van mijn school. Ik bied diverse pakketten aan, om het zo aantrekkelijk en duidelijk mogelijk te maken voor de spelers die ik train.

Iedereen zit nu thuis en veel op social media. Ik deelde dus direct dat ik een nieuwe start had gemaakt met de Kaluzi Academie. Dat is door een groot publiek ontvangen. Het aantal aanmeldingen loopt al aardig op.

Jongens, meisjes, mannen en vrouwen kunnen zich aanmelden. Ik heb bewust geen leeftijd gekoppeld aan mijn voetbalschool, want ik vind dat je nooit te oud bent om te leren.”

Stappenplan

Waarom zouden kinderen bij jou moeten gaan trainen, als ze ook al bij een club trainen?

,,Uit eigen ervaring als clubtrainer weet ik dat je met een heel team werkt. Je kunt nooit zo gericht met een individu bezig. Dat maakt echt het verschil. Persoonlijke aandacht, met een stappenplan. Hiermee leveren we kwaliteit. Alles wordt bijgehouden. De eerste training is een nulmeting. We meten sprintjes, technische vaardigheden en we doen mentale spelletjes. Afhankelijk van het abonnement maken we een heel plan. Over 8, 16 of 32 weken ben je een betere voetballer. Doelen kunnen ze zelf aangeven. Is dat moeilijk, dan kan ik aan de hand van basisoefeningen zien in welke richting het moet gaan. Samen komen we dan tot een doelstelling.”

Op locatie

Een goed idee van je is om trainingen op locatie aan te bieden…

,,Hiermee speel ik in op de behoefte van spelers en ouders. Trainingen kunnen op deze manier altijd doorgaan. Een voorbeeld: sommige ouders werken allebei in de zorg, in tijden van deze coronacrisis. Dan kan het lastig zijn om kinderen ook nog eens naar de training te brengen, omdat ze het extra druk hebben. Op locatie kunnen we dus aan de slag. Ik heb alle benodigde spullen bij me. Ik merk vooral dat het ouders rust geeft. De kinderen kunnen lekker trainen, terwijl de ouders aan het werk zijn.”

Wat haal je hier zelf uit?

,,Ik vind het superleuk om met mensen te werken. Het allermooiste is dat ik dit met mijn voetbalschool kan samenbrengen met voetbal, mijn grote passie.”