'Meer dan haren op plek vondst lichaamsdelen is er niet'

Steenwijk - De 43-jarige Matthias M. uit Meppel blijft vastzitten op verdenking van de moord op Steenwijker Halil Erol in 2010. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle donderdag. Volgens zijn raadsvrouw is er geen bewijs van de betrokkenheid van M. bij de zogeheten puzzelmoord.

De 34-jarige Steenwijker Erol verdween op zaterdag 6 februari 2010 spoorloos. Zijn auto werd later uitgebrand in Haren aangetroffen. In juni dat jaar werden zijn benen en zijn armen zonder handen in een stoelhoes in het buitengebied van Steenwijk gevonden, gevolgd door de vondst van zijn romp buiten Wanneperveen nog eens drie jaar later.

In de dekbedhoes zijn haren van M. teruggevonden

Voor het verpakken van de lichaamsdelen is onder meer een dekbedhoes met specifiek motief gebruikt. Het Openbaar Ministerie heeft een foto in bezit vanuit de Mesdagkliniek waarop M. en zijn vriendin op een dekbedhoes met dit specifieke motief zitten. En in de hoes zijn haren van M. teruggevonden. ,,Maar meer dan die haren is er niet. Er is geen enkel technisch bewijs van de betrokkenheid van mijn cliënt'', zegt advocaat Tina Westerhof-Dijkstra. Bovendien mag de vriendin van M., van wie ook haren in die hoes zijn gevonden, de zaak wel in vrijheid afwachten. De advocaat verzocht de rechtbank donderdag om M. per direct vrij te laten.

Geen nieuw bewijsmateriaal bijgekomen

Een van de redenen voor zo'n verzoek is het feit dat er sinds de afgelopen zittingen in februari en december geen nieuw bewijsmateriaal is bijgekomen. Naarmate de duur van een voorlopige hechtenis oploopt, moet het bewijs sterker worden.

‘Er zijn wel degelijk meer aanwijzingen’

Volgens de officier van justitie hoeft dat niet als er sprake is van een zogeheten potentiële bewijsconstructie. Er zijn wel degelijk meer aanwijzingen dan alleen haren gevonden van de betrokkenheid van M. bij de verdwijning en uiteindelijke dood van Erol, zei hij. Het slachtoffer kwam die bewuste dag ergens tussen 12.00 en 13.00 uur om het leven. De telefoon van M. was toen in de buurt van die van Erol.

Eerder veroordeeld

Ook is het alternatieve scenario van de verdediging – dat de dekbedhoezen naar de kringloopwinkel zijn gegaan en dat de 'echte daders' die daar gekocht hebben en gebruikt voor het verpakken van de lichaamsdelen – zuiver theoretisch. Wat M. ook niet helpt is dat hij eerder is veroordeeld voor het ombrengen van een persoon. Hij kreeg in 1998 de tbs-maatregel voor de zogeheten Spokesplasmoord. Bij die plas werd in 1997 een vrouw dood aangetroffen in haar auto.

Het mag zo zijn dat er de laatste maanden geen bewijs is bijgekomen, zei de voorzitter, ,,er is ook niet afgegaan.'' De rechtbank besliste dat M. in ieder geval tot de volgende zitting in juli vast blijft zitten. In september moet de zaak inhoudelijk behandeld worden.

 

Michiel Satink