Trainer Henk Everts verruilt vv Diever-Wapse voor vv Uffelte

Uffelte - Toeval of niet, maar op zondag 8 maart – de laatste speeldag van het abrupt beëindigde voetbalseizoen – speelden Diever-Wapse en Uffelte tegen elkaar. De teams kwamen uit op een keurig gelijkspel: 3-3. Voor trainer Henk Everts (55) van de fusieclub was het een bijzonder duel, want hij is de komende voetbaljaargang actief bij Uffelte.

En dat terwijl Aaldert Hendriks als oefenmeester de omgekeerde weg bewandelt.

Everts had in november al geconcludeerd dat hij bezig was aan zijn laatste seizoen bij Diever-Wapse: „Ik zag geen perspectief, groei en ontwikkeling meer.”

Heupblessure

Henk Everts werd geboren in Assen, maar zette bij Fit Boys in Beilen zijn eerste stappen op het voetbalveld. Bij vv Nieuw Balinge speelde hij in het eerste elftal. De liefde bracht hem terug in Assen, waar hij nog voetbalde bij LTC. Later kwam hij nog voor BSVV uit Bovensmilde uit. Vanwege een heupblessure koos hij vervolgens voor het trainersvak. Dat begon voor hem met de jeugd van vv Nieuw Balinge, waarvan hij later ook hoofdtrainer werd. Die functie oefende hij eveneens uit bij vv Wapserveen en SV Hoogersmilde.

Daarnaast was de Assenaar tweede-elftaltrainer bij LTC en Fit Boys, de club die hij in 2018 verliet voor Diever-Wapse. „Ik had goed contact met de hoofdtrainers hoor, maar als je een tweede elftal traint, dan hang je er eigenlijk maar een beetje bij en ben je zo afhankelijk. Laat mij maar lekker trainer zijn van een eerste elftal, in de vierde of vijfde klasse.”

Gericht plan

En dat deed Everts de laatste twee voetbalseizoenen dus, bij Diever-Wapse. Ook voor hem en zijn spelers is het huidige seizoen eindig. Mogelijk wordt er in juni nog een afscheidsmoment gepland, maar een apart afscheid is en blijft het wel. „In het eerste jaar was alles nog een beetje nieuw en was het wat wennen aan elkaar. Zo stroomden er enkele spelers door vanuit de jeugd. Als trainer heb je een gericht plan, een uitdaging met de groep, want je wilt toch wat bereiken. Dat wil je vooral in het tweede seizoen, maar ik moet zeggen dat dat niet echt gelukt is. Misschien dat ik wel te ambitieus en te fanatiek was ten opzichte van de groep. En dan wordt de trainingsopkomst lager en zakt het weg. Uiteindelijk zag ik geen perspectief, groei en ontwikkeling meer. Vooropgesteld: het is een leuke groep en er waren ook wel periodes dat er veel spelers op de training waren. Alleen is het mij niet gelukt om ze te brengen daar waar ik dat wilde en dat was in het linkerrijtje.”

Die doelstelling werd bij lange na niet gehaald. De combivereniging hield alleen Blankenham achter zich. Diever-Wapse speelde in deze competitie vijftien wedstrijden en won er slechts twee: uit bij Uffelte (1-4) en bij DOS’63 (1-2). Zowel thuis in Diever als in Wapse was er geen winstpartij te vieren. „Ik wil er als trainer álles uithalen, aan de andere kant wil je er dan ook wat van terugzien. Maar dat is weleens moeilijk hoor, in de vijfde klasse. Je hebt toch te maken met de realiteitszin. Dat is iets dat in je moet zitten, maar wat ik als trainer ook heb moeten leren. Ik heb weleens een speler gehad, die zei: ‘Ik heb geen zin om te trainen.’ Dat zag ik dan maar door de vingers. Ik zei tegen hem: als je de volgende keer maar twee keer zo goed je best doet. Je kunt er niets mee, want je weet gewoon dat je op dit niveau alle jongens gewoon nodig hebt.”

Nieuwe doelstelling

De ambities werden vervolgens afgepeld. Everts kwam met een nieuwe doelstelling - twee of drie plekken stijgen op de ranglijst - maar ook die werd niet gehaald. „Wat je vaak terugzag in de wedstrijden was het gebrek aan zelfvertrouwen en de angst die ze hadden om te voetballen. Je moet als voetballer vaak een drempel over, dat lukte op een gegeven moment niet meer. Daarbij kwam nog dat we een veldspeler in het doel hadden staan, omdat we geen keeper hadden. Lennard (Dijkveld Stol, ER) heeft het goed gedaan hoor, maar als je geen échte doelman hebt, dan werkt dat twee kanten op. Voor je eigen spelers bij het terugspelen en voor een tegenstander die weet dat er een speler in de goal staat.”

Met de duim omhoog

Everts maakt zo onbedoeld een bruggetje naar vv Uffelte, zijn nieuwe club. Die ploeg eindigde vier plekken boven Diever-Wapse en speelde zeventien duels. Daarin kregen de groen-witten maar liefst 65 goals tegen. De meeste van allemaal.

Werk aan de verdedigingswinkel dus. „Je moet als trainer altijd uitdagingen hebben. Dit is er zo’n eentje. Daar wil ik aan gaan werken, net als het inpassen van wat jeugd en er uiteindelijk voor zorgen dat we met Uffelte wél in het linkerrijtje eindigen. Ik hoop dat die doelstellingen straks aan het eind van volgend seizoen zijn gehaald. En dat we verzorgd voetbal spelen en dat vrijwilligers, het publiek en het bestuur met de duim omhoog staan”, aldus Henk Everts.