Voor en nadelen tuinmeubelmaterialen

Aangeboden door: Fonteyn

Tuinmeubelen komen in heel veel verschillende soorten materialen. De ene webshop heeft nog een mooier verhaal dan de ander en soms zie je daardoor door de bomen het bos niet meer. Welk materiaal past nou het best bij jou? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende materialen en hun voor en nadelen.

Hout

Teakhout

Teak geeft een gezellige sfeer met zijn robuuste en natuurlijke uitstraling. Het is gemakkelijk te onderhouden en duurzaam door de hoge hoeveelheid oliën en rubberbestanddelen. Het hout moet wel behandeld worden met speciale olie om de levendige originele kleur te behouden. Tot slot is teak zwaar. Als je de meubels vaak wil verplaatsen of wil opbergen is teak misschien niet ideaal.

Hardhout

Houten tuinmeubelen variëren erg in kwaliteit. Het hout kan verschillen ik kwaliteit maar ook de afwerking van de meubelen verschilt. Kijken of het hout glad is met dunne nerven en weinig knoesten is een goede indicatie van kwaliteit. Dingen zoals schroeven moeren en bouten moeten van RVS zijn omdat ze anders binnen de kortste keren gaan roesten. Net zoals de teakhouten meubelen moet hardhout ook behandeld worden om zo een langere levensduur te hebben.

Bamboe

Bamboehout is de duurzaamste keuze van alle houtsoorten. Bamboe groeit namelijk supersnel en is erg sterk! Naast de duurzaamheid heeft bamboe een bijzondere tropische uitstraling en is het een stuk lichter. De hardheid van bamboe is echter te vergelijken met eikenhout waardoor je niet hoeft in te leveren op kwaliteit. Je moet bamboehout wel onderhouden net zoals andere houtsoorten omdat ze anders vergrijzen en minder lang meegaan.

IJzer en aluminium

Aluminium

Aluminium is vederlicht en daarmee gemakkelijk te verplaatsen of op te bergen. Het nadeel hiervan is dat deze tijdens stormachtig weer opgeborgen moeten worden omdat ze anders door de tuin vliegen. Aluminium heeft een moderne uitstraling en is zeer gebruiksvriendelijk. De meeste stoelen van dit materiaal zijn in te klappen waardoor je ze gemakkelijk op kan bergen in een kleineren ruimte. Daarnaast roest aluminium niet en is het gemakkelijk schoon te houden met een simpel sopje en een borstel.

Metaal

Als je een romantische sfeer wil creëren in de tuin is een gietijzeren tuinset perfect. Doordat staal en gietijzer erg zwaar zijn, zijn de meubelen god bestand tegen zware weersomstandigheden. In tegenstelling tot aluminium gaat ijzer wel roesten. Wil je dit tegen gaan moet je de tafel regelmatig behandelen met een speciale coating. Maar een roestlaagje kan ook juist heel sfeervol zijn.

Kunststoffen

Wicker

Als je voor onderhoudsvriendelijk gaat dan moet je bij wicker zijn. Dit kunststof vlechtwerk is nóg beter bestand tegen weersinvloeden dan rotan. Je kan jouw wicker tuinset gewoon buiten laten staan in de winter en zodra het seizoen weer begint haal je een doekje er overheen halen. Dit is dan meteen het enige onderhoud van de wicker tuinset.

Kunststof

Kunststof tuinmeubelen hebben hun populariteit nooit verloren. Ze zijn licht van gewicht en vaak stapelbaar waardoor je ze gemakkelijk kan opbergen in een kleinere ruimte. Qua onderhoud moet je de tuinmeubelen regelmatig wassen met een lauwwarm sopje en groene zeep. Wanneer je dit niet doet gaan ze namelijk verkleuren en krijg je vlekken.

Weet je na dit verhaal nou nog niet precies welk materiaal het best is voor jou? Bij Fonteyn staan experts klaar die u kunnen adviseren in de grootste showroom voor tuinmeubelen van Europa! Neem een kijkje op de website of neem een kijkje in de inspirerende showroom.