Steenwijkse filmmaker wil film maken over thuiszorg tijdens de coronacrisis

Steenwijk - De jonge filmmaker Carmen Maria van Loef uit Steenwijk is bezig met een film over ‘zorg in tijden van corona’.

„Ik wil deze film maken omdat ik de hypocrisie van een samenleving die een pandemie nodig heeft om de waarde van haar zorgmedewerkers in te zien op een luchtige manier wil uitlichten”, vertelt Carmen.

Ze is eerstejaarsstudent aan de Nederlandse Filmacademie voor de afstudeerrichting regie fictie. De geboren en getogen Steenwijkse is gek van film. Het allereerste filmpje dat ze ooit zelf maakte was dan ook een introductie van de stad Steenwijk in het Frans voor de middelbare school. „Ondertussen heb ik (gelukkig) enorme stappen gezet en mag ik zelfs studeren aan de meest gerenommeerde filmacademie van Nederland.”

‘De filmbranche ligt op zijn gat’

Sinds de coronacrisis begon, hebben de studenten geen fysiek les meer. „De filmbranche ligt enorm op zijn gat en veel makers zijn ten einde raad. Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) en Cinecrowd hebben samen een wedstrijd opgezet om de creativiteit van makers te bevorderen. Makers mochten een filmplan insturen dat iets te maken heeft met corona en mijn plan heeft gewonnen’, vertelt Carmen.

De film gaat over ‘Bettie van de Thuiszorg’ die door alle extra aandacht die er is voor zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis, opeens enorm opbloeit omdat ze eindelijk de waardering krijgt die zij verdient. Bettie ontpopt zich tot een ware heldin en durft duidelijker haar grenzen aan te geven en te zeggen wat zij wil. Wanneer de crisis echter over is, is het moeilijk voor haar om hier werkelijk blij over te zijn. Zal alles weer worden zoals het voorheen was?

‘Crisis omzetten in artistiek product’

„Met een enthousiast team werken we gestaag door aan dit project, ondanks de bijkomende obstakels die de crisis meebrengt. Om het geld dat de AFK beschikbaar heeft gesteld te innen, moeten wij nog een bedrag crowdfunden via de website Cinecrowd. Ik hoop dat mensen het leuk vinden hoe een jonge filmmaker uit de regio de crisis probeert om te zetten in een artistiek product”, licht Carmen toe.

Ze hebben inmiddels een zogeheten ‘teaser’ gedraaid. Op de Cinecrowdpagina is een uitgebreidere beschrijving en de teaser te vinden die een indruk geeft van het project: cinecrowd.com/bettievandethuiszorg.