Marcel Post wacht uitdagende klus met DOS Kampen én VENO

Vollenhove - Hij gaf vorige week voor het eerst weer training aan de voetballers van DOS Kampen. Marcel Post uit Vollenhove is nu nog hoofdtrainer in de IJsselstad.

Komend seizoen is hij er andermaal assistent-trainer, maar daarnáást de eindverantwoordelijke oefenmeester bij VENO in zijn woonplaats. Een bijzondere tijd achter de rug, een boeiende periode in het verschiet.

Gelijkwaardigheid

De situatie van deze inmiddels 41-jarige trainer behoeft wat uitleg. Post kwam in 2017 over van het Meppeler Alcides, om assistent-trainer te worden bij DOS Kampen. Edwin Kwakkel was daar al aangesteld als hoofdtrainer, maar wilde graag een volwaardige aanvulling.

De twee trainers werkten meteen al samen, op basis van gelijkwaardigheid. „In het tweede seizoen hebben we dat ook zo naar de buitenwereld uitgedragen. Alleen... die constructie was een probleem toen ik mij aanmeldde voor de trainerscursus UEFA-A”, stelt Post.

Lastige situatie

De KNVB hanteert de voorwaarde dat een trainer in dat geval minimaal twee jaar zelfstandig als hoofdtrainer moet hebben gewerkt. Post kwam maar tot één seizoen, omdat de twee jaar met Kwakkel niet meetelden voor het hoofdtrainerschap. Al met al te weinig om toegelaten te worden. „Ik heb vervolgens contact gezocht met VENO. Ik heb er gespeeld, ben er jeugdtrainer geweest en wilde graag wat voor ze terugdoen. Ze zaten in een lastige situatie, na het op non-actief stellen van hun trainer Dennis van den Driessche én omdat Henk Buimer het alleen voor de rest van dit seizoen zou overnemen. Ik ga bij VENO ervaring als hoofdtrainer opdoen, om aan de eisen van de KNVB te kunnen voldoen. Bij DOS Kampen word ik op papier assistent van Henk de Velde, maar de samenwerking wordt hetzelfde als die met Edwin Kwakkel.”

Fietsen

Marcel Post heeft dit seizoen al een aantal wedstrijden en trainingen bezocht van VENO. „Dat kon, omdat het om de woensdag en vrijdag ging en ik in drie minuutjes fietsen op het sportpark ben. Achteraf ben ik blij dat ik dat aan het begin van het voetbalseizoen gedaan heb, want nu heb ik ze tenminste zien spelen. Ik zag wedstrijden die ze niet hadden hoeven te verliezen, want kansen krégen ze. Maar de tegenstander kreeg ze ook en die maakte ze wél. En het viel mij op dat er zóveel ruimtes werden weggegeven. Als VENO heb je in de tweede klasse de bal vaker niet dan wel. Dan moet je wel zorgen dat de organisatie goed is en dat je je bewust bent van je teamtaken.”

Daar wil Post volgend seizoen graag allemaal aan gaan werken. „Net als aan het spelplezier en de motivatie om spelers zóver te krijgen, dat ze gretig willen zijn om uit te komen voor het eerste elftal. Ook als het niet zo goed gaat. Ik begreep dat dat afgelopen jaar nog weleens een probleem was. Het wordt een leerzaam jaar voor mij, waarin ik veel in mezelf ga investeren en hopelijk het beste eruit kan halen. Het moment past mij ook. In principe doe ik dit één seizoen, maar het ligt ook heel erg aan hoe het gaat en wat mijn gevoel is. Bij UEFA-A moet je stage lopen bij een hoofdklasser. Het kan best zo zijn dat ik dat op de zaterdag ga doen en dat ik op zondag trainer blijf bij VENO. Dat kan ik nu nog niet zeggen.”

Tweelingbroertjes

Saillant detail: Marcel Post wordt komend seizoen bij VENO ook de trainer van zijn tweelingbroertjes Arnoud en Frank Post. Zij komen over van hoofdklasser Flevo Boys. Hoe dan ook: Marcel gaat een enorm drukke tijd tegemoet. Niet alleen in het nieuwe seizoen - met de voorbereiding van twee clubs - maar ook nu al.

Onlangs voerde hij al overleg met een bestuurslid over de selectie en maakte hij kennis met de nieuwe trainer van het tweede van VENO. Binnenkort volgen er nog gesprekken met de selectie. „Of ik blij ben dat VENO tweedeklasser is gebleven? Eigenlijk kan ik er niets over zeggen, want ik heb daar helemaal geen invloed op gehad. In de tweede klasse leer je meer en zit er voor mij als trainer meer uitdaging in. De doelstelling is in eerste instantie dan ook handhaving. Als ik kijk naar de huidige selectie, dan is dat reëel. Het voordeel is dat de spelers veertien wedstrijden in de tweede klasse hebben gespeeld. En dat is nogal een verschil met de derde klasse. Daarin zou je waarschijnlijk bovenin meedraaien. Maar het is ook afhankelijk van wat de vereniging wil. Misschien moet de club de ambities wel bijstellen, omdat VENO twee seizoenen achter elkaar kampioen geworden is en nu tweedeklasser is.”

Afwachten

In de komende periode lopen de zaken een beetje door elkaar voor Post. Trainen met DOS Kampen en voorbereiden met VENO. Voor de rest is het afwachten wanneer er echt weer als vanouds gevoetbald kan worden. Eén ding weet hij al wel heel zeker: „Ik wil straks wat gaan doen met VENO, maar dan wel met de nieuwe groep. De club moet eerst het seizoen goed kunnen afsluiten.”