Column André Lampe: And the Emmy goes to... Elgersma

Zelden zal de politiek zo in het voetlicht hebben gestaan als nu in coronatijd. Een persconferentie van Rutte en Hugo de Jong trekt zo maar zeven miljoen televisie kijkers, en ook voor de lokale politiek zijn het hectische tijden, Burgemeester Bats zien en horen we veelvuldig via de gebruikelijke kanalen in deze coronacrisis.

Persoonlijk vind ik het leuk om te lokale politiek te volgen, weliswaar vanaf de zijlijn, maar ik ben geïnteresseerd. Mijn plaatselijke favoriete raadslid komt uit een partij waar ik landelijk van zijn lang zal ze leven niet op zou stemmen. Ik heb weinig affiniteit met die partij. Ik vind hun fractievoorzitter Rob Jetten maar een rare brokkenpiloot. Dat kon je van Pechthold niet zeggen, alhoewel... in Meppel woont een vrouw die daar weer heel anders over denkt....

D66, eerlijk gezegd, ik heb er niet veel mee. Sigrid Kaag, Salima Belhaj en Pia Dijkstra verteer ik moeilijk. Verder zat er in het EU parlement namens de D66 die vreselijke Sophie in 't Veld, die trek ik totaal niet. In de Tweede Kamer hadden ze ook nog die Wassila Haachi. Word je gekozen als volksvertegenwoordiger, zeg je doodleuk na een tijdje: ‘bekijk het maar, ik ga naar Amerika, flyeren voor Hillary Clinton’. Uiteraard met behoud van wachtgeld, dus op kosten van de belastingbetaler. Dat D66 door politieke tegenstanders wel eens wordt weggezet als partij van de wereldvreemden, daar zijn dit soort partijleden debet aan.

Maar in Steenwijkerland mogen de D66 aanhangers tevreden zijn. Die ene zetel in de gemeenteraad wordt zeer kundig ingevuld in het politieke gebeuren in Steenwijkerland. Ik haar eens gegoogeld op internet en haar doopceel een beetje gelicht, want persoonlijk ken ik haar niet. Eerste wat mij opvalt: wij zijn uit hetzelfde bouwjaar. Ze is geboren te Kollum, een Woudfries, daar zit pit in, bij politieke misstanden tsjocht het Fryske bloed vast en zeker op, verder heeft ze bij het uitdelen van verstand niet achter in de rij gestaan. Gestudeerd aan de universiteit en ze heeft een vrij indrukwekkende CV achter haar naam staan, sodeknetter, niks mis mee. Als raadslid is ze gedreven, oprecht geinteresseerd, en kijkt breed naar de samenleving. Ze komt met ideeën en is innovatief. Zo wil ze bijvoorbeeld dat de gemeente op zoek gaat naar een Helpende Harrie. Dat was de trouwens de enige keer dat ik lichtelijk teleurgesteld in haar was. Ik had gehoopt dat het D66 boegbeeld onze gemeente wou verrijken met een Assisterende André, dan had ik zeker gesolliciteerd, maar helaas het mocht niet zo wezen.

In haar privéleven zoekt ze trouwens geen Helpende Harrie, naar verluidt is ze stapel op haar Wim. Ik vind haar in de lokale politiek onderscheidend, verre van kleurloos, en goed onderlegd. Sla de stukken er maar op na, deze vrouw zegt zinnige dingen. Ze wakkert mijn interesse voor politieke vraagstukken aan, ook al zit ik niet altijd op één lijn met haar politieke visie. Was er een prijs te vergeven voor raadsleden, en ik die mocht toekennen, dan zou ik zeggen... De prijs gaat naar Emmy Elgersma.. Of om het iets meer lading en cachet te geven... In the category local Politicians... The Emmy goes to Elgersma!