‘Focus op wat wél mogelijk is’

Steenwijk - Laten we met elkaar kijken wat mogelijk is, en niet te veel focussen op wat níet mogelijk is. Die oproepen deden Meenthe-directeur Han Evers en voorzitter van Steenwijk Vestingstad Harry Aalderink dinsdagavond tijdens de politieke markt.

Evers brak een lans voor de creatieve sector. „Stel u open voor ideeën en gedachten over hoe je wel wat licht in de tunnel kan brengen”, zei Evers tegen de raadsleden. „Kijk niet alleen naar handhaving, mondkapjes, lijnen op de grond en handenwasunits, maar ook naar een Pasar Malam coronaproef, Vestingfeesten 2.0 binnen de regels, of een kinderspeelplaats op de Markt waar kinderen kunnen spelen en de ouders op het terras zitten. Vergroot de terrassen, schep ruimte en kijk hoe realiseerbaar initiatieven zijn.”

Zwarteknopentocht

Hij noemde de ‘zwarteknopentocht’ als voorbeeld van wat in zijn ogen heel goed mogelijk is, maar toch wordt tegengehouden: een coronaproof variatie op de jaarlijkse goudenknopentocht. „Een puzzeltocht voor eigen inwoners zonder een start en finish, voor de Voedselbank.” Tot twee keer toe kreeg hij nee te horen bij de gemeente, omdat het een evenement zou betreffen. Evers: „Als dit een evenement is moet je je afvragen of een drive tru, bootje of fiets huren, een hotelkamer bezetten om te kunnen eten etc. wel door de beugel kan. En wat te denken van de duizenden bezoekers die de komende weken naar de Efteling gaan…”

Stoppen met afgelasten

Laten we stoppen met afgelasten en zaken ‘on hold’ zetten, is zijn vurige pleidooi. „Dat geeft een beeld van geen horizon, geen toekomst en brengt instellingen en bedrijven in een nog lastiger positie. Zoek ook hier naar wat wél kan in plaats van ‘het kan niet’. Dus Tolhekke open, Kopje Cultuur door, Razzia spelen in Vollenhove, ouderenactiviteiten in oktober en november. Laten we het hebben over kansen en ondernemen in plaats van alleen regels en onmogelijkheden.”

Fontein

„Aan de ene kant worden we uitgedaagd ‘kom met plannen”, zei Harry Aalderink, „maar ambtelijk is er een ander beleid. Dan worden we teruggefloten. Alleen al het aanzetten van de fontein op de Markt heeft weken geduurd; door bestuurlijke interventie is het uiteindelijk gelukt. Kijken naar wel wel kan is van levensbelang voor retail en horeca in het centrum, die het nu zo moeilijk hebben”, gaf hij aan. „Zij gaan nooit meer terugverdienen wat tot nu toe verloren is gegaan. Laten we ervoor zorgen dat we niet nog meer leegstand krijgen.”