Voorzitter Vestingstad Steenwijk: ‘Gemeente stapt te veel op de rem bij ontplooien activiteiten’

Steenwijk – Ze willen wel in Steenwijk, maar ze krijgen net iets te vaak te horen dat iets net of net niet kan. Voorzitter Harry Aalderink van Stichting Steenwijk Vestingstad sprak dinsdagavond een stukje frustratie uit tijdens de digitale Politieke Markt van de gemeente Steenwijkerland.

Aalderink sprak in tijdens de bespreking van het verzoek van de stichting om de BIZ-tarieven (Bedrijven InvesteringsZone) voor dit jaar met een kwart terug te schroeven. Vanwege de economische effecten van de coronacrisis voor de detailhandel en de horeca hebben velen het een stuk moeilijker gekregen. De BIZ maakt het ondernemers in Steenwijk mogelijk om gezamenlijk te investeren in het verhogen van de aantrekkelijkheid van het centrumgebied. Alle ondernemers dragen hier aan bij op basis van de WOZ.

Speurtocht voedselbank

Volgens de stichtingsvoorzitter hebben de winkeliers en de ondernemers in hartje Steenwijk het moeilijk, met name de modewinkels. Korting op de BIZ kan voor verlichting zorgen. ,,Daarbij worden we voortdurend uitgedaagd door de gemeente om met plannen te komen voor alternatieve activiteiten voor bijvoorbeeld de afgelaste Vestingfeesten. Het is dan jammer dan er op ambtelijk niveau weer op de rem wordt getrapt.” Als voorbeeld noemt hij een speurtocht voor de voedselbank die op stapel stond, maar uiteindelijk niet door mocht gaan.

Dat gebeurt vaker met initiatieven, aldus Aalderink ,,Het maakt het lastig om met voorstellen aan te komen”, verzuchtte hij. Bovendien veranderen de regels rondom corona voortdurend. ,,Hoe weten we nou waar we bijvoorbeeld in juli rekening mee moet houden.” Aalderink stelde dan ook voor dan er een wekelijks of periodiek overleg met de gemeente volgt. Hij wijst daarbij ook op Giethoorn, waar volgens hem veel overleg plaats vindt.

Wethouder Bram Harmsma verwerpt het beeld dat de gemeente op de rem staat. Door de speurtocht ging inderdaad een streep. ,,Want deze strookte niet met de noodverordening die in verband met corona nog steeds geldt. We zitten niet aan de knoppen, dat is aan de Veiligheidsregio IJsselland.” Volgens Harmsma vond er vorige week nog overleg plaats met Vestingstad en staat er volgende week weer eentje gepland. ,,Ik ben dan ook verbaasd over wat ik hier hoor. Het is zaak om samen in deze crisis op te trekken in plaats van en plein public af te geven.”

Rode loper

Dit antwoord schoot in het verkeerde keelgat van Jannes Mulder (PvdA). ,,Steenwijkerland roept dat het er helemaal klaar voor is om bezoekers veilig en gastvrij te ontvangen. ,,We roepen dat we de rode loper uitrollen, terwijl er nog een heleboel zaken in onder meer Giethoorn en Steenwijk moet worden geregeld. Thom de Vries (D66) vond de opmerking dat enkel de Veiligheidsregio aan de knoppen niet helemaal kloppen. Hij wijst daarbij op Zwolle, waar projecten volgens hem wel van de grond komen.

Harmsma zegde toe bij elke verruiming van het coronaprotocol te kijken naar de mogelijkheden. ,,Daarbij lopen er nog steeds gesprekken in de regio over wat mogelijk is en die zijn nog steeds gaande. Het is ook wachten op die uitkomsten.” Ook erkende Bramsma dat er qua communicatie ruimte is voor verbetering.

Het raadsvoorstel over het verlagen van de BIZ gaat overigens als hamerstuk door naar de besluitvormende vergadering. Daarmee is de toekenning zo goed als binnen.