Veel verbouwingen in coronatijd en de financiering daarvan

Aangeboden door: Pricewise

Het voorjaar is begonnen en dat is voor veel Nederlanders een goed moment om eens flink het huis op te ruimen, met lange rijen bij de milieustraat tot gevolg. Zeker nu veel mensen vanwege het coronavirus thuis zitten, worden huis en tuin onder handen genomen. Dat is in Steenwijk niet anders.

Van kleine aanpassingen of nieuwe meubels tot zelfs grote verbouwingen of het verduurzamen van de woning. Dit kost geld. Voor mensen die geen spaarpotje hebben, biedt een lening uitkomst. Zeker nu de rente nog laag is. Dat veel Nederlanders hier nog willen profiteren, bleek afgelopen maand uit de forse stijging van het aantal nieuwe hypotheken.

Veel hypotheken nog overgesloten

Veel huiseigenaren sluiten hun hypotheek nu nog snel over om te profiteren van de lage rente. Met een hogere hypotheek kan een verbouwing worden gefinancierd, mits deze verhoging niet meer is dan 100 procent van de waarde van de woning.

Andere vormen van geld lenen

Een alternatief voor het verhogen van de hypotheek is een lening afsluiten bij de bank. De belangrijkste vraag is dan vaak: Hoeveel kan ik lenen? Dit bepaalt de kredietverstrekker op basis van onder meer de gezinssamenstelling, het inkomen en de woonsituatie.

Negatieve BKR-notering

Er zijn een aantal situaties waarin geld lenen niet mogelijk is. Bijvoorbeeld door een negatieve BKR-registratie omdat er een betalingsachterstand is op een bestaande lening, hypotheek of telefoonabonnement. Er zijn ook kredietverstrekkers die geen leningen verstrekken aan zzp'ers, mensen met een bijstandsuitkering of een tijdelijk contract.

Welk type lening?

Doorgaans zijn er naast het verhogen van de hypotheek twee andere leenvormen. Afhankelijk van het leendoel (waarom leent iemand geld?) kan een online vergelijker helpen te bepalen welk van de volgende kredietvormen passend is: een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Doorlopend krediet

Dit type lening is geschikt als iemand meer financiële ruimte wil. Met de kredietverstrekker wordt een limiet afgesproken. Tot dit bedrag neemt iemand vrij geld op, waarover een variabele rente wordt betaald. Deze rente ligt meestal lager dan de rente die wordt gerekend over een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet vraagt om de nodige discipline want het deel van het bedrag dat is afgelost, mag opnieuw worden opgenomen. Zo kan het lang duren voor het volledige bedrag is afgelost en blijft iemand dus ook langer rente betalen. Dat is in het huidige renteklimaat wellicht nog niet zo erg maar op termijn zullen de rentes weer stijgen.

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening heeft iemand eenmalig geld nodig. Bij dit type kredietverstrekking staan de looptijd, het maandelijks af te lossen bedrag en de rente vast. Dit schept duidelijkheid. Een nadeel kan zijn dat de kosten van het leendoel, dus bijvoorbeeld een nieuwe keuken of dakkapel, hoger uitvallen dan het bedrag dat is geleend. Het deel dat is afgelost mag niet opnieuw worden opgenomen. Indien de financieringsbehoefte niet wordt gedekt, moet iemand mogelijk een tweede persoonlijke lening afsluiten.