Boerderij in Oldemarkt blijkt favoriet toevluchtsoord voor hennepkwekers

Oldemarkt – Een boerderij aan de Oosterbroekenweg in Oldemarkt blijkt een gewild toevluchtsoord voor hennepkwekers. Op deze plek, net buiten de woonwijk Het Mallegat, rolde de politie dinsdag voor de tweede keer in iets meer dan een jaar tijd een hennepkwekerij op. „We zien een duidelijke stijging in het aantal hennepkwekerijen in Steenwijkerland.”

Bij de boerderij, gelegen midden tussen de weilanden, werd begin vorig jaar eveneens een inval gedaan. Toen werden er honderden planten aangetroffen. De kwekerij die de politie dinsdag oprolde was van een andere orde van grootte. Tweeduizend planten trof de politie aan, met een slordige straatwaarde van bijna 185.000 euro. Naar de opbrengst kunnen de verdachten fluiten: alle planten zijn vernietigd. Ook eerdere onrechtmatig verkregen opbrengsten worden verhaald op de verdachten.

Drie verdachten opgepakt

Ondertussen zijn drie verdachten opgepakt. De 44-jarige bewoner van de boerderij en twee inwoners van Steenwijk van respectievelijk 29 en 30 jaar oud. Volgens de politie is de 44-jarige Oldemarkter niet dezelfde bewoner als bij de inval vorig jaar. Alle verdachten zitten voorlopig vast. De politie meldt dat meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten. Ten tijde van de inval was geen van de verdachten op de locatie. Deze werden later gearresteerd. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor na een binnengekomen tip.

Duidelijke toename

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de politie een illegale kwekerij oprolt in Steenwijkerland. Zo werden de afgelopen vijf maanden alleen al op het industrieterrein in Steenwijk drie kwekerijen opgerold. De politie spreekt van een duidelijke toename. „We hebben nu al meer kwekerijen opgerold dan vorig jaar”, zegt agent Arend Krale van de politie Steenwijkerland. Ook in Giethoorn en Vollenhove moest de politie dit jaar al in actie komen om een hennepkwekerij te ontmantelen.

In Giethoorn leidde dat in februari tot enige paniek. Bij de ontmanteling van een kwekerij in een woning aan de Brem kwam een hoge concentratie koolmonoxide vrij. Diverse woningen moesten toentertijd ontruimd worden.