Vijf voordelen van het gebruik maken van elektrische gordijnen

Aangeboden door: PoweredBl

Je zult niet iedere dag stil staan bij de voordelen van raamdecoratie. Dat hoeft natuurlijk ook niet, als ze maar hun functie vervullen. Maar wat is die functie eigenlijk?

Er zijn flink wat voordelen van elektrische gordijnen ten opzichte van standaard raamdecoratie die je manueel bedient. Hier zijn vijf interessante voordelen van elektrische gordijnen.

1. Zonwering

Met name in de zomer is raamdecoratie ideaal als zonwering. Daarbij zijn er verschillen tussen lichtdoorlatend en compleet verduisterend. Hoewel lichtdoorlatend minder zon tegenhoudt, hoef je niet meteen de lampen in te schakelen. Compleet verduisterende gordijnen worden met name in de slaapkamer geïnstalleerd. In de zomermaanden kun je zeker in het weekend gestoord worden door invallend licht. Overdag kun je de woning koel houden door elektrische gordijnen te sluiten. Dit kun je uiteraard zelf doen, je kunt ook een timer instellen. Is het een dag met veel bewolking? Dan kan een lichtsensor uitkomst bieden. Je stelt dan eenmalig in welke actie er moet plaatsvinden bij detectie van zon of schaduw, en de raamdecoratie regelt de rest zelf. UV-straling van de zon kan het meubilair vaal maken, gordijnen zijn zeker niet alleen effectief voor gebruik als de zon onder is.

2. Privacy

Dit zal voor velen de voornaamste reden zijn om raamdecoratie op te hangen. Zeker wanneer het buiten donker is, en binnen de lampen ingeschakeld staan kun je van buiten goed naar binnen kijken. Het is wel prettig als het gezin even samen kan zijn zonder pottenkijkers. Buurtbewoners die de hond uitlaten, overburen die achter de geraniums aan het loeren zijn, of een verkoper die graag even spiekt of er iemand thuis is. Het voelt gewoon comfortabel wanneer je na een lange dag even tot rust kunt komen in een omgeving waar je helemaal jezelf kunt zijn. Hoewel het niet echt een opgave is, blijft het vervelend om op te staan wanneer de zon ondergaat. Je bent net even bezig en dan moet je de gordijnen sluiten. Je kunt ook even op je smartphone tikken, de Google Assistent aanspreken of de PoweredBlinds van Somfy instellen op de zonsondergang. Gemak dient de mens, toch is er nog een voordeel van geautomatiseerde gordijnen...

3. Inbraakpreventie

Er zijn pottenkijkers die ook graag even binnen komen ‘shoppen’. We hebben het uiteraard over inbrekers. Die verhoogde privacy betekent ook minder zicht op de persoonlijke bezittingen, en dat is een goede zaak. Als je drie rottweilers in de huiskamer hebt rondlopen kan de gordijnen openen juist heel slim zijn. Het grootste voordeel van smart home systemen, in combinatie met raamdecoratie, is bediening wanneer je van huis bent. Moet je de gordijnen geopend of juist gesloten houden wanneer je op vakantie gaat? Het beste is om de woning bewoond te laten lijken, dit kun je doen door de gordijnen ook bij afwezigheid op de normale tijden te openen en sluiten. Dit is uiteraard niet mogelijk als je van huis bent, maar dit kun je met een timer programma eenvoudig regelen.

4. Nachtrust

Veel mensen slapen te weinig, en krijgen niet voldoende nachtrust. Dit heeft te maken met verschillende factoren, waar ook licht een deel van uitmaakt. Natuurlijk licht door zonsopgang bijvoorbeeld, of lichtvervuiling wanneer je in een drukke stad woont waar 24 uur per dag licht op straat is. Met verduisterende gordijnen ben je van alle problemen af, en bepaal je voortaan zelf of er licht in de slaapkamer is. Verduisterende rolgordijnen op de kinderkamer zijn ook ideaal, Somfy heeft voor dit soort toepassingen een extra stille motor ontwikkeld.

5. Energiebesparing

Dit is een voordeel waar niet iedereen direct bij stilstaat, toch kan het wel degelijk voordeel opleveren. Met name in huizen die nog niet optimaal geïsoleerd zijn biedt raamdecoratie een buffer tussen binnen en buiten. Wanneer de gordijnen strak aansluiten op de wand of kozijn kunnen ze zowel kou als warmte reguleren. Welke type gordijnen je kiest heeft hierbij flink wat invloed. Dikkere materialen isoleren beter, dubbele plissé gordijnen scoren ook uitstekend vanwege de luchtkussentjes. Wanneer je kiest voor elektrische gordijnen, dan is het geen grote stap om met huisautomatisering aan de slag te gaan. Overweeg dan zeker ook om een slimme thermostaat te installeren. Naast automatisering van handelingen kun je ook het energieverbruik in de gaten houden. Zo wordt energiebesparing een spelletje!

En natuurlijk decoratief

We hebben dit voordeel niet genoemd omdat het eigenlijk voor de hand ligt, toch willen we benadrukken hoeveel invloed raamdecoratie heeft op het interieur. Wanneer de gordijnen sluiten verandert de sfeer in huis direct. Het materiaal, de kleur en afwerking spelen allemaal mee in het totale plaatje. Met lichte tinten kun je lamplicht laten weerkaatsen op het oppervlak, wat zeker in combinatie met smart lights veel nieuwe mogelijkheden biedt. Met donkere tinten creëer je direct een knusse sfeer in huis. Motiefjes zijn leuk voor een korte periode, op de lange termijn wordt een effen kleur met een hoogwaardig materiaal het meeste gewaardeerd.