Versoepeling coronamaatregelen geldt ook voor uitvaartbranche

Steenwijk Vanaf het begin van de intelligente lockdown in maart heeft heel Nederland de consequenties daarvan gevoeld. De één door het verliezen van zijn baan, de ander door verplichte afzondering en iedereen die een dierbare verloor, door de beperkingen bij het afscheid. Ook in de uitvaartbranche worden langzaamaan de strenge maatregelen versoepeld.

Kinderen gaan weer naar school en ook de horeca mag weer van start. Dat betekent voor de uitvaartbranche dat er vanaf 1 juni onder andere weer koffie geschonken mag worden. „Bij De Laatste Eer zijn we daar blij mee. Want we merken dat het een gemis is voor nabestaanden om niet te kunnen napraten over de afscheidsdienst en geen herinneringen te kunnen delen met de mensen die hen steunden tijdens die laatste moeilijke gang”, vertelt Janet Bloks van De Laatste Eer Uitvaartverzorging uit Steenwijk.

Waarde ontdekken

„Nu we dit samenzijn hebben moeten missen, ontdekken we daar de waarde pas van. Het was altijd ‘gebruikelijk’ om koffie of iets anders aan te bieden aan de genodigden. Het werd ook min of meer verwacht dat er een nazit was. Nu, in coronatijd, worden we gedwongen onze gewoontes op te geven, maar komen we er tegelijk achter dat dit “gebruikelijke” wel degelijk een functie had.” Bij De Laatste Eer zijn ze daarom druk bezig om de koffiekamer zo in te richten dat er, met inachtneming van de regels, toch weer nagepraat en elkaar een hart onder de riem gestoken kan worden.

Afstand

Voorlopig blijft het maximale aantal van 30 personen voor uitvaarten nog staan. Vanaf 1 juli zal dit worden uitgebreid naar 100 personen, maar blijft de 1,5 meter afstand van toepassing. Dat zorgt voor grote uitdagingen, niet alleen bij De Laatste Eer maar ook bij crematoria en kerken. Want ruimtes waar normaal meer dan 100 mensen in kunnen, zijn te klein voor die 100 personen met 1,5 meter afstand. „Het nieuwe normaal is dus niet alleen de 1,5 meter afstand, maar ook het structureel minder mensen ontvangen, terwijl je er juist meer bij wilt hebben. Dat vraagt om creatief denken en het zoeken naar passende alternatieven. Dat is waar wij bij De Laatste Eer voortdurend mee bezig zijn. Zodat het afscheid, ondanks alle beperkingen, vooral een mooie laatste herinnering wordt. Ook nu”, aldus Janet.