Er mag weer bezoek komen in de woonzorglocaties van ZONL

Steenwijkerland Ook Zorggroep Oude en Nieuwe Land opent vanaf deze week bijna alle woonzorglocaties voor bezoek.

In Steenwijkerland gaat het om woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg, inclusief Kleinschalig wonen, Vollenhove; woonzorgcentrum Zonnewiede, Giethoorn; kleinschalig wonen De Meenthehof, Steenwijk en kleinschalig wonen De Zaaier, Blokzijl.

De organisatie zette in korte tijd speciale coronawijkteams op in Steenwijkerland en Noordoostpolder/Urk en een goed gefaciliteerde Covid-unit in Emmeloord. ZONL mocht meedoen in de eerste fase van versoepeling bezoek voor woonzorglocaties in Nederland, en met succes. Nu mogen vanaf volgende week ook andere locaties open voor bezoek.

Plan van aanpak

Alle woonzorglocaties van ZONL hebben een plan van aanpak gemaakt voor de eigen locatie. Onder meer vanuit de goede ervaringen van de eerste fase locatie - Hof van Smeden en de vragenlijsten die zijn ingeleverd vanuit heel het gebied. „We toetsen nu de maatwerkplannen en stemmen deze af met de medezeggenschapsorganen. Vanaf volgende week gaan de verschillende woonzorglocaties gefaseerd open. Helaas kan verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord nog niet open voor bezoek. Locaties waar sprake is van besmetting volgen een ander pad”, laat bestuurder Albert Hilvers weten.

Maatwerk

Maatwerk is volgens ZONL hier heel belangrijk: dat zit in de individuele wensen, behoeften en angsten van bewoners, contactpersonen en medewerkers. Ook in de mate van kwetsbaarheid van individuele zorgsituaties. Maatwerk zit in de soort voorziening, gaat het over een woonzorgcentrum, een verpleegafdeling of een kleinschalige groepswoning? Daarnaast wordt gekeken naar de letterlijke ligging en toegankelijkheid van een locatie; is er één hoofdingang of zijn er meerdere looproutes mogelijk? ZONL wil zo veel mogelijk recht doen aan iedere betrokkene. Albert Hilvers: „Doordat we dit nu weten, kunnen we ook met vertrouwen weer voorzichtig open.”

www.zorggroep-onl.nl