Arjen Plessen gaat met dubbel gevoel weg bij FC Meppel

Meppel/Zwolle - Hij dacht erover na om een jaartje géén trainer te zijn. Arjen Plessen (50) maakte begin december bekend niet voor een derde voetbalseizoen bij FC Meppel te gaan. Toch gaat de Zwollenaar na de zomervakantie aan de slag, en wel bij derdeklasser HTC in zijn woonplaats. „Een heel jaar stilzitten zag ik uiteindelijk niet zitten. Trainer zijn is voor mij een soort uitlaatklep.”

Plessen heeft een dubbel gevoel overgehouden aan zijn Meppeler periode. „Het is een mooie en goede club. Iets meer een stadse vereniging, vergeleken met clubs als VHK, SC Rouveen, SC Lutten en Bergentheim, waar ik eerder getraind heb. Daar hoef je niet bang te zijn dat jongens weggaan. Die spelersgroepen zijn vaak ook hechter. Bij FC Meppel had je groepjes. De wat ouderen, jongens uit Steenwijk, en een clubje Groningers trokken naar elkaar toe. Maar het waren wel allemaal groepjes die heel goed met elkaar overweg konden. Bij FC Meppel krijgt de jeugd een kans en speelt het tweede elftal op een hoog niveau. Dat maakt allemaal dat ik het er prima naar mijn zin gehad heb. Alleen sportief gezien is het niet gelukt”, beaamt Plessen meteen.

Trekker

Zowel in het eerste als het tweede seizoen onder zijn leiding finishte FC Meppel op de zevende plek. Plessen had gehoopt op meer, beter en hoger. De groen-witten speelden in de afgelopen competitie zeventien duels. Achtmaal werd er gewonnen, negen keer was er verlies. „Dat we niet een keer gelijk hebben gespeeld, kwam omdat we heel aanvallend wilden spelen. We gingen altijd en overal voor de winst, niet om gelijk te spelen of om een nederlaag te voorkomen. Dan liepen we weleens tegen een doelpunt aan, terwijl we zelf de trekker dan niet overhaalden. Ik herinner mij de uitwedstrijd tegen LTC. We stonden met 0-1 voor, en moesten die tweede goal gewoon maken. Vervolgens werd een fout van ons afgestraft en gingen we uiteindelijk zelfs nog onderuit. Maar er zijn ook wedstrijden geweest waarin we terecht verloren hebben. Het was gewoon niet goed genoeg. In het eerste seizoen moesten we nog bijna nacompetitie spelen voor klassenbehoud, terwijl we hadden ingezet op minimaal de subtop. Dat laatste is niet gelukt.”

Aanbiedingen

Nog vóór de afgelopen jaarwisseling had Plessen – in het bezit van UEFA-A – de balans opgemaakt. FC Meppel kende een matige periode en aan het einde van dit voetbalseizoen zou hij stoppen. Als eigenaar van Aktieshirts in Kampen en café De Drie Kleine Aapjes in Meppel („Mijn rol is miniem. Ik vind het leuk om tijdens de Donderdag Meppeldagen achter de bar te staan, maar verder laat ik het aan mijn vriend over”) heeft hij het al druk zat. Toen zijn dochter weleens opmerkte dat pa nooit kwam kijken bij het paardrijden, wist Plessen genoeg. „Ik had wel wat aanbiedingen gehad, maar daar was ik verder niet op ingegaan. Ik zat op een gegeven moment op een verjaardag, waar ook oud-HTC-voorzitter Jan ter Burg aanwezig was. Hij vroeg van ‘Is HTC niet wat voor jou?’ Ik heb daar van 2001 tot en met 2004 ook gewerkt, maar zei gekscherend van ‘ze hebben nog niet gebeld.’ De volgende dag kreeg ik telefoon.”

Toch was Plessen niet meteen om. „Het gevoel en de organisatie moeten goed zijn. Ik was niet meteen overtuigd, maar langzamerhand gaat het de goede kant op bij HTC. Bovendien komt mijn zoon over van CSV’28. Hij mag zich gaan bewijzen. En ach, een jaartje eruit en stilzitten: dat zag ik ook niet zo zitten. Trainer zijn is toch een soort uitlaatklep voor mij.”

Beloften

De Zwollenaar was, naast HTC, al eerder actief in zijn woonplaats. Zo liep hij in 2004 stage bij FC Zwolle. Hennie Spijkerman en Meppeler Harry Sinkgraven waren de trainers, maar omdat assistent Sinkgraven druk was met de cursus coach betaald voetbal kreeg Plessen de beloften onder zich.

Met zijn huidige papiertje kan hij assistent-trainer worden in datzelfde betaalde voetbal. Hogerop is echter geen sportief streven meer. „Ik heb een drukke baan en de laatste jaren zijn we behoorlijk gegroeid. Trainer zijn bij een tweede- of derdeklasser en tweemaal trainen in de week en in het weekend een wedstrijd: dat is dan goed te doen. Je moet keuzes maken en dat heb ik gedaan.”

Hij maakt onlangs ook de keuze om het halfbakken seizoen te laten voor wat het is. Er mag weer getraind worden, maar FC Meppel doet daar niet aan mee. Wel komt er nog een keer een passend afscheid. „Het heeft helemaal geen zin. Je kunt nergens naartoe werken. Moet ik de jongens met het openbaar vervoer uit Groningen laten komen voor een conditietraining en wat core stability-oefeningen? Als je straks vier tot zes weken kunt werken met de groep, dan is iedereen weer superfit. Ga je nu iets doen, dan werkt dat alleen maar tegen je”, aldus Arjen Plessen.