‘Steeds meer vrijwilligers keren terug. Ze zijn blij’

Steenwijk De eerste week na de corona-uitbraak was Kringloopwinkel Steenwijk (en de vestiging in Vollenhove) dicht. Na een week van ‘bezinning’ en opruimen volgde een voorzichtige heropening. Inmiddels draait het weer bijna op volle toeren.

Met medewerkers vol vertrouwen, blijde vrijwilligers en tevreden klanten. “Het is ontzettend fijn dat we allemaal gezond zijn gebleven. Dat is het belangrijkste”, steekt directeur Ineke de Jong van wal. “Een groot compliment aan alle medewerkers, die zo hun schouders hier onder zetten. In het begin was het best spannend om open te gaan. Na de heropening zaten we op 40 tot 60 bezoekers per week, nu rond de 250 klanten. De groei geeft aan dat wij in een behoefte voorzien. Bezoekers laten ook weten dat ze het fijn vinden dat wij open zijn. Dit is een winkel om te sneupen, zonder zorgen. Dat kan nog steeds.”

Vrijwilligers

Kringloopwinkel Steenwijk telt circa 21 betaalde krachten, en vele vrijwilligers. Tevens zijn er werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Na de herstart in maart, waren het vooral de vaste krachten die werkten, vastberaden om er te zijn voor de klant. Veel vrijwilligers konden op dat moment niet meehelpen. “Steeds meer vrijwilligers keren terug, en zijn daar blij om. Dat zorgt voor veel positieve energie.” Iedere ochtend is er rond koffietijd een bijpraatmoment. ‘We bespreken van alles, gaan we meer of minder open, zijn er zorgen, nieuwe ideeën?”

Online veilingkast

Corona bracht zeker nieuwe initiatieven met zich mee. “Naast de fysieke veilingkast hebben we nu ook een virtuele veilingkast geopend. Best bijzonder, een webshop (www.deveilingkast.nl) is niet echt des-kringloops. De items lopen niet gelijk op, daar moet nog wat overeenstemming in komen. We hebben veel leuke en uiteenlopende dingen, van een designstoel tot boerenbontservies.”

Er kwam een nieuwsbrief. “Ook een blijvertje!” Niet te missen is de deurdienst. “Zodat iedereen met een gedesinfecteerd mandje de winkel inloopt. We laten maximaal 30 mensen toe, om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Vanaf 2 juni gaat dit aantal met 30 omhoog, want dan heropent het horecagedeelte.” Spullen inbrengen kan op afspraak, via tel. 06-25295725. Dat bevalt zo goed, dat dit waarschijnlijk zo blijft. Het ophalen van goederen is een volgende stap.

Ruimte voor verandering

“Je merkt dat er ruimte en begrip is voor verandering. Tegelijkertijd zijn mensen kritisch maar dat mag ook. Het is voor iedereen zoeken naar een balans. Ieder bedrijf wil dat mensen gezond blijven en dat de werkgelegenheid blijft behouden. Het is sturen op de kennis die je vanuit de achteruitkijkspiegel krijgt, zoals minister Hugo de Jonge zegt. Wij proberen daar ook op te anticiperen.”

Kringloopwinkel Steenwijk, tel. 0521-513668.