Leeuwendeel raad verzoekt gemeente kinderen uit Griekse kampen op te vangen

Steenwijk Wie geen sympathie voor de problemen van een ander heeft, mag zich eigenlijk geen mens noemen. Met die gedachte bracht Emmy Elgersma van D66 dinsdag een motie in met een bijzondere oproep: Steenwijkerland zou zich moeten aansluiten van bij een coalitie van gemeenten die bereid zijn samen 500 kinderen op te nemen uit Griekse vluchtelingenkampen.

Haar fractie deed dit morele appèl op Steenwijkerland in samenspraak met de PvdA, de ChristenUnie, GroenLinks en Christelijke Partij Burgerbelangen.

Volgens Elgersma zijn de omstandigheden in de kampen erbarmelijk te noemen. Maatregelen tegen een uitbraak van het coronavirus kunnen er nauwelijks genomen worden. Diverse nationale en internationale organisaties roepen ook Nederland op om te helpen een humanitaire ramp te voorkomen. Laat Steenwijkerland ook haar steentje bijdragen, aldus de indieners.

Landelijke overheid

De meeste partijen stonden sympathiek tegenover het plan. De VVD en de BGL vroegen zich echter hardop af of dit geen taak is van de landelijke overheid. ,,Hier hebben we eigenlijk geen mandaat voor”, aldus Miriam Slomp-Dekkers van eerstgenoemde partij.

De meerderheid stond echter achter de motie. Wethouder Trijn Jongman waarschuwde echter wel dat eerst moet worden uitgezocht of de motie ook uitvoerbaar is.