Vlechtmuseum opent de deuren weer

Noordwolde - Het Nationaal Vlechtmuseum opent volgende week weer de deuren. Er gelden wel beperkingen. Zo mogen er maximaal tegelijk 30 bezoekers binnen zijn en moet iedereen zich van tevoren aanmelden.

De coronacrisis brak uit toen de nieuwe directeur Iwan van Nieuwenhoven amper was begonnen. ‘Een heel bijzonder begin’, aldus de voor anderhalve dag per week aangestelde Noordwoldiger. De vlecht-expositie ‘Ode aan Moeder Aarde’ van de Belgische kunstenares Min Spillemaeckers was net geopend en ook de Friese commissaris Arno Brok bracht in de eerste week van de nieuwe directeur een bliksembezoek aan het Vlechtmuseum. ‘Hij was onder de indruk en beloofde later terug te komen om alles goed te kunnen bekijken.’

Akelig stil

Vervolgens zorgde het coronavirus er voor dat het Vlechtmuseum moest sluiten. Sindsdien is het binnen de monumentale muren van de voormalige Rietvlechtschool akelig stil. ‘Onze vrijwilligers zitten qua leeftijd in de risicogroep en blijven thuis. Ik kan zelf ook niet met de uitvoering van dingen bezig. Het komt er tot nu toe niet van.’

Door de sluiting hebben inmiddels zo’n tien groepen hun bezoek aan het Vlechtmuseum geannuleerd. Dat scheelt toch al gauw 400 bezoekers. Vanaf 2 juni zijn bezoekers weer welkom in het museum. Er zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden. Voor het bezoek aan het museum moet telefonisch of via de website een kaartje worden gereserveerd.

Meer dan 30 bezoekers tegelijk mogen niet naar binnen. Dat heeft te maken met de grootte van het museum. Per 10 vierkante meter is 1 bezoeker toegestaan.

Alleen op die manier kan de voorgeschreven anderhalve meter afstand tot elkaar worden gewaarborgd. In de verschillende zalen staan borden met de geldende spelregels en er komen deze week op de vloer nog pijlen die de looprichting aanduiden. Bij de balie, die het museum deelt met de bibliotheek, wordt kort voor de opening een kuchscherm gehangen.

Extra kosten

Door de verplichte sluiting mist het Vlechtmuseum inkomsten en nu met de aangepaste opening moeten er extra kosten worden gemaakt. Tot nu toe heeft het museum niet bij de gemeente voor een extra financiële ondersteuning aangeklopt. Van Nieuwenhoven sluit niet uit dat dat nog wel gebeurt. ‘Misschien voor de extra kosten die we moeten maken.’

Voor de culturele sector is 300 miljoen euro extra uitgetrokken, waarvan 30 miljoen voor de regionale cultuur. Of de gemeente daarvan voor bijvoorbeeld de afgeblazen Opera Spanga en het Vlechtmuseum een graantje mee kan pikken, is nog de vraag. Cultuur-wethouder Roelof Theun Hoen maakt zich daar in elk geval hard voor.

Hoogseizoen

Het voorbestaan van het Vlechtmuseum staat door de coronacrisis volgens Van Nieuwenhoven niet op het spel. Hij is heel benieuwd hoe het verder gaat in het hoogseizoen. Normaal gesproken komen de meeste bezoekers in de maanden juni, juli en augustus. Het zou een voordeel kunnen zijn dat de meeste mensen dit jaar vakantie in eigen land gaan vieren.

‘Ons museum moet het hebben van recreanten die rond een straal van 30 kilometer rond Noordwolde verblijven. Iemand uit Noord-Brabant komt echt niet een dagje speciaal voor het Vlechtmuseum naar Noordwolde.’ De hoop bestaat dat de campings in de buurt straks uitpuilen en dat de kampeerders op zoek gaan naar leuke uitjes. ‘Ik hoop van harte dat het er veel zijn.’