Willemsoord haalt onderste uit de kan bij komst zonnepark

Willemsoord Zonneparken geven niet altijd het meest sfeervolle aangezicht. Vaak bestaat zo’n weide uit een vlak grasveld in combinatie met een saaie monotonie aan schuin aflopende panelen. Als bonus prikken initiatiefnemers er soms ook nog een onooglijk hekje omheen. In Willemsoord pakken ze het echter helemaal anders aan.

Langs de Ronde Blesse moet een zonnepark herrijzen van 30 hectare op wat nu nog boerengrond is. Het initiatief komt uit de koker van agrariër Jeroen Deddens uit het Drentse Nieuw-Weerdinge, die ook een lap grond heeft bij Willemsoord. Deddens is wat dat betreft een bezige bij. Ook bij zijn eigen dorp is hij de initiatiefnemer van de bouw van een wind- en zonnepark.

Fietspad en voedselbos

Niet iedereen zal blij zijn met het idee van een zonnepark in hun leefomgeving. De pijn wordt wellicht verzacht door het aantal compensatiemaatregelen en landschappelijke aanpassingen, een redelijk indrukwekkend lijstje. Aan de oostzijde van het park staat een wandel- en fietspad tussen het dorp en Peperga gepland, die het inwoners mogelijk moet maken om een rondje Willemsoord te maken.

Aan de noordkant komt een bos en een kavel van bijna anderhalf hectare tussen de zonneweide en de Koningin Wilhelminalaan krijgt een invulling met een knipoog naar het koloniale verleden van het dorp. Hierbij moet gedacht worden aan een voedselbos, een moestuin, kleine akkertjes of speelmogelijkheden voor kinderen. Rondom het park komt veel groen, zodat het zo veel mogelijk aan het oog wordt onttrokken.

Duurzaam Willemsoord

Uiteraard is er ook een vorm van financiële compensatie: de lokale energiecoöperatie, Duurzaam Willemsoord, krijgt de beschikking over iets meer dan twee hectare aan zonneveld. De opbrengst van de verkoop van groene elektriciteit moeten weer ten goede komen van het dorp. ,,Deddens heeft het handig aangepakt”, aldus Bart Kraan van Duurzaam Willemsoord. ,,Hij klopte als eerste bij ons aan om samen plannen te ontwikkelen. Daar zijn we aardig uitgekomen.”

Duurzaam Willemsoord heeft daarbij ook geprobeerd de harten warm te krijgen door draagvlak te creëren. ,,Bij iedereen die in de nabijheid van het toekomstige park woont hebben we aan de keukentafel gezeten. Ook zijn er informatieavonden geweest.” Van directe weerstand was er bij die momenten in ieder geval geen sprake, aldus Kraan. Maar het blijft afwachten natuurlijk.

Profiteren

Want het park moet eerst nog door de hele procedurele achtbaan. ,,Het traject met de vergunning loopt, daarna is het zaak subsidies binnen te krijgen en de samenwerking te zoeken met netbeheerders en energiemaatschappijen. Het duurt wel even voordat er een eerste schop de grond in kan.”

Vanaf gaat de coöperatie ook actief op zoek naar leden die willen investeren in hun zonneveld. Uiteindelijk verwacht Kraan dat het dorp zal kunnen profiteren. ,,Je kunt op dit moment beter investeren in een coöperatie, dan je geld op de bank zetten. Dat levert je meer op.”

Ook park bij Eesveen

Naast Willemsoord ligt er ook een vergunningsaanvraag voor een zonnepark in de buurt, nabij Eesveen, ter grootte van 23 hectare. Aanvankelijk was dat 19, maar vanwege enkele landschappelijke aanpassingen werd dit groter. Zo komt er ‘streekeigen landschapsbeheer’ uitgevoerd in het terrein tussen de Steenwijker Aa, de grens met Drenthe en landgoed de Eese.

Althans, zo staan het in de vergunningsaanvraag vermeld. Over de strekking kan Plaatselijk Belang Eesveen – De Bult nog niets zeggen, laat penningmeester Jan Willem Reilink weten. De dorpsvertegenwoordiging gaat daar nog voor om tafel met ontwikkelaar Groenleven. Ook hier is het de bedoeling om een bepaald bedrag jaarlijks in het vergroenen van de omgeving te steken. Reilink: ,,Hierover wordt het overleg nu opgestart.”