Brassband Crescendo speelt Stal Himmel op YouTube

Steenwijk - „Best een leuk idee van ons bestuur”, zegt John Blanken. De dirigent van Christelijke Muziekvereniging Crescendo is niet alleen handig met het befaamde stokje, maar ook in het monteren van filmpjes. En dat komt dezer dagen goed van pas, nu repeteren in een zaaltje niet mag.

„Zestien muzikanten van de brassband hebben thuis afzonderlijk van elkaar filmpjes opgenomen. Daarbij spelen ze het stuk ‘Stal Himmel’, Stalen Hemel, van componist Alan Fernie. En dat heeft veertien filmpjes opgeleverd”, vertelt Blanken. Veertien? „Ja, want er zijn ook twee filmpjes bij van duo’s. Levenspartners, die mochten samen het stuk spelen en op de film. Dan hoef je zelfs geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden”, zo licht de dirigent toe.

Hij is tevreden over het resultaat. „Voor mijn gevoel hebben de muzikanten goed werk geleverd.” De veertien filmpjes zijn naast elkaar gelijktijdig op een beeldscherm te zien, waarbij mooi synchroon Stal Himmel hoorbaar is. „We hebben het op YouTube Stal Himmel quarantaine editie genoemd.’ Mogelijk dat op deze manier nog een tweede filmpje het levenslicht gaat zien. ‘Dat is mogelijk, maar daar hebben we nog geen besluit over genomen. Wat mij betreft kunnen we er best nog één maken hoor.” De link is https://youtu.be/16QimTAgG44

Geen repetities

Medio maart ging bij de afkondiging van de intelligente lockdown vanwege het coronavirus ook het kruis over de repetities van Crescendo. „Daardoor mochten we niet meer oefenen in de Meenthe. Zo verloor ik plotseling een stukje werk en de muzikanten tijdelijk hun hobby.” Ook de agenda stroomde leeg, omdat alle evenementen tot nader orde zijn afgeblazen. „Dat betekende geen optreden op Koningsdag op het marktplein, of tijdens de 5 mei festiviteiten. Ook geen kerkoptredens, concoursen, verenigingsconcerten en festivals. Best jammer, want maatschappelijk betekenen we echt wel iets als muziekvereniging.|”

Per 1 juni is er sprake van enige versoepeling van regels, maar daar heeft de brassband nog niet zoveel aan. „Met groepen kleiner dan dertig personen mag er vanaf 1 juni weer geoefend worden. Blaasorkesten zoals wij mogen dan nog niet, omdat ze niet weten wat die instrumenten doen met verspreiding van corona. De hoop is dat we in september weer los mogen.”