Amnesty International houdt een schrijfactie

Steenwijk - De werkgroep Steenwijk van Amnesty International houdt een schrijfactie. Er kunnen deze maand brieven geschreven worden voor activisten, die opkomen voor mensenrechten en democratie.

Het coronavirus verspreidt zich ook in de gevangenissen. Dat geldt onder meer voor de mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz El-Din, die in Egypte vastzit vanwege zijn werk voor de Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden.

Marteling

Ezz El-Din heeft last van allergieën en ademhalingsproblemen. Zijn gezondheid is in gevaar nu het coronavirus zich snel verspreidt in de overvolle en onhygiënische Tora-gevangenis. Door marteling werd hij gedwongen informatie te geven over de organisatie waarvoor hij werkt. Gebrek aan medische zorg maakt hem extra kwetsbaar. Hij deed dit jaar al twee keer een poging tot zelfmoord. In de brief aan de openbare aanklager van Egypte wordt om onmiddellijke vrijlating gevraagd.

Vladislav Sharkovsky en Emil Ostrovko

Vladislav Sharkovsky en Emil Ostrovko uit Wit-Rusland zitten al twee jaar in de gevangenis. Beiden met ernstige gezondheidsklachten waardoor hun leven gevaar loopt. Als jonge studenten van 17 jaar met een bijbaantje werkten ze als koerier voor een online bedrijfje om pakketjes rond te brengen. Daarin bleken drugs te zitten. Hun baas werd niet vervolgd. Aan president Lukashenko wordt om vervroegde vrijlating gevraagd, omdat ook hier in de gevangenis het coronavirus heerst.

Thuy Tuat

De derde brief is gericht aan de premier van Vietnam met het verzoek om Thuy Tuat niet langer lastig te vallen en ook om onafhankelijke uitgevers hun recht op vrijheid van meningsuiting te geven. Sinds de opening van de ‘Liberal Publishing House’ in februari 2019 doen de autoriteiten er alles aan om de uitgeverij te dwarsbomen. Honderden mensen die een boek van de uitgever kochten of voor de uitgever werkten, zijn lastig gevallen en geïntimideerd. Zo ook Thuy Tuat, een boekenbezorger van de onafhankelijke uitgeverij. Hij werd 8 mei door de politie opgepakt en zegt te zijn gemarteld. Na zijn vrijlating dook hij meteen onder.

De voorbeeldbrieven kunnen worden gedownload via www.amnesty.nl/acties.