Bouwkosten fusieschool Giethoorn gaan hoger uitvallen

Giethoorn – De bouw de fusieschool in Giethoorn gaat hoger uitvallen dan de beraamde 2,7 miljoen euro. Dat liet wethouder Marcel Scheringa dinsdag weten tijdens de digitale politieke markt van de gemeente Steenwijkerland.

Voor de bouw staat een bedrag van 2,7 miljoen euro gereserveerd. Scheringa wil een extra krediet van de raad vragen, maar hoe hoog die uitvalt wou hij niet aangeven.

Volgens de wethouder was het niet handig om dat bedrag in een openbare vergadering mee te delen. Hij wil de raad eerst in een besloten sessie bijpraten. Die staat gepland voor na de zomervakantie. Volgens Scheringa is er vervolgens nog tijd voor besluitvorming, aangezien de begroting in november wordt vastgesteld.

Meer regie nemen

Steven Bunt bracht de bouw van de fusieschool ter sprake tijdens de vergadering. In februari hadden de sociaaldemocraten al vragen gesteld over de voortgang aan het college. Die gaf aan dat ‘in twee maanden tijd’ duidelijk werd wanneer de eerste paal de grond in zou kunnen. Maar het bleef stil, aldus Bunt, die zich stoorde aan het gebrek aan communicatie. Want het plan voor de nieuwe school is al zeven jaar onderweg. Het college mocht hierin wel wat meer de regie te nemen, meende hij.

Scheringa stak de hand in eigen boezem en erkende dat het misschien verstandig is om de raad eerder te informeren. Verder meldde de wethouder dat zodra de aanbesteding rond is, hij exact kan aangeven, hoe hoog het extra krediet uitvalt. Giethoorn zal waarschijnlijk niet tot na de zomer hoeven te wachten op het definitieve ontwerp. ,,Dat kan waarschijnlijk al eerder.”

Voorjaar 2022

Bunt vroeg verder nog of de ingebruikname van het gebouw nog steeds op najaar 2021 stond. Scheringa verwachtte dat voorjaar 2022 eerder realistischer is. De bouwtijd zal ongeveer een jaar in beslag nemen. De nieuwe school is teruggegaan van twee bouwlagen naar een en het gebouw zou aan twee zijdes een schuin aflopend dak krijgen. Dat blijft alleen aan een zijde gehandhaafd, aldus Scheringa.

Directeur Alberto Boon van de stichting Op Kop, de bouwheer, liet eerder op de avond weten dat de bouwkosten op een gegeven moment bijna negen ton duurder uitviel. Aan het bouwontwerp werd verder geschaafd, maar de stichting klopte ook bij de gemeente aan. ,,We vonden het niet verantwoord om het proces onbesproken voort te zetten en net te doen of een aanbesteding het probleem van zelf zou oplossen”, aldus Boon. In de gesprekken heeft extra tijd gezeten, meldde hij. In een eerder interview met deze krant liet hij weten dat de stikstofcrisis en de gestegen bouwkosten ook de snelheid niet hebben bevorderd.