Inwoners Eeserwold Steenwijk voelen zich volledig overvallen door komst zonnepark

Steenwijk Inwoners van de wijk Eeserwold in Steenwijk zijn woest over de plannen voor een zonnepark van 23 hectare in hun wijk. Dat bleek dinsdag tijdens de digitale politieke markt van de gemeente Steenwijkerland. Volgens vier insprekers komt het plan voor hun als een duveltje uit een doosje. Ze voelen zich volledig overvallen door het initiatief van zonneparkbouwer Groenleven.

In 2018 was er nog sprake van een drijvend zonnepark op een waterpartij in Eeserwold, maar bij de meeste insprekers leefde de indruk dat dit plan in dat najaar was ingetrokken. Je hoorde er niets meer over. Ook Cees Lommers, een van de insprekers en al negen jaar woonachtig in Eeserwold, meende dat het plan in schoonheid was gestorven. ,,Sinds vorige week weet ik pas van dit nieuwe initiatief. Een park met 58.000 zonnepanelen op enkele tientallen meters van onze woningen af. Het is ons totaal niet medegedeeld door de gemeente of de projectontwikkelaar. Het lijkt wel of het bewust is verzwegen en nu er snel doorgejaagd wordt.” Hij riep de gemeente dan ook op om geen verklaring van geen bedenkingen af te geven vanwege een gebrek aan draagvlak. ,,Onze bezwaren zijn niet gehoord.”

Drie nachten niet geslapen

Yvette Spekenbrink en haar partner, de heer Scholtmeijer, vingen in het najaar van 2019 de eerste geluiden op over de mogelijke komst van een park. Spekenbrink zocht daarop contact met Groenleven. ,,Ik kreeg geen antwoorden waar de zonneakker zou komen. Ze vertelden mij dat ik ze ruim voor het indienen van de plannen bij de gemeente contact met mij zouden opnemen. Ik schrok mij rot toen ik in april het inpassingsplan onder ogen kreeg. Ik heb drie nachten niet kunnen slapen.” Spekenbrink vreest overlast door de aanleg en het onderhoud, de zoemende transformatoren, aantasting van de natuur en waardevermindering van haar woning. ,,Ons huis voelt als een miskoop.”

Een andere inwoner, de heer De Jager, hoorde ook niets over een gepland zonnepark toen hij een woning kocht in Eeserwold. ,,Het is schandalig. Makelaar en projectontwikkelaar wisten niets van de plannen af.” De gemeente heeft wat hem betreft ook steken laten vallen wat betreft de communicatie.

Aantoonbaar geïnformeerd

Volgens Michiel Mosterman, die het woord voerde namens Groenleven, is er wel degelijk contact geweest met bewoners. ,,Op hun aanraden hebben wij na bijeenkomsten in 2018 het plan van drijvend zonnepark omgezet naar het huidige voornemen.” Volgens Mosterman heeft Groenleven bij elke woning een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst in de brievenbus gedaan. ,,Als er op dat moment nog geen huizen staan, ja, dan wordt het wel lastig.” Volgens hem zijn er ook gespreksverslagen gemaakt. ,,We hebben mensen toen aantoonbaar geïnformeerd.” Mosterman toonde zich bereid om opnieuw met inwoners in gesprek te gaan om ‘misverstanden uit de wereld te helpen.’

De meerderheid van de gemeenteraad besloot daarop de vergunningsaanvraag voor het zonnepark van de agenda te halen. Op papier klopt alles, behalve dat de inwoners niet zijn meegenomen, aldus Jeroen van Duijvenvoorde (VVD). ,,Geen draagvlak, geen zonnepark”, stelde hij. Thom de Vries van D66 (“Zo ga je niet met bewoners om”) Gidion Hoorn van het CPB (‘”Dit breekt bij ons de klomp”) waren het daar hartgrondig mee eens. André Bus (BGL) vond dat de gemeente meer de regie in handen had moeten nemen en beter had moeten communiceren. Jantina Drijfhout (ChristenUnie) vroeg om inzage van de verslagen.

Verbeteringen

Wethouder Tiny Bijl zegde dat laatste toe aan de raad. Volgens haar gaat het college lering trekken uit het verhaal van dit zonnepark. Zonneparken in Steenwijkerland is een nieuwe tak van sport voor de gemeente, vertelde ze verder. ,,Het is allemaal nieuw voor ons en er valt nog veel te leren. We hebben de regie in dit geval aan de marktpartij over gelaten. Na deze aanvraag moeten we gaan kijken naar verbeterpunten.”