Geslaagden verrast door school. Docenten brengen diploma in oude Dafjes

Steenwijk – Donderdag was het uitslagdag voor de eindexamenkandidaten van RSG Tromp Meesters en CSG Eekeringe. Vanwege het coronavirus zat er voor de geslaagden geen gezamenlijk bezoek aan school in. Duo’s leraren verrasten de leerlingen daarom door de cijferlijsten hoogstpersoonlijk bij hen thuis af te leveren.

Strak in pak of gehuld in galajurk met boa’s van vlaggetjes togen de leraren donderdag op pad om bij hun leerlingen langs te gaan. Daarvoor gebruikten ze veelal bijzondere voertuigen, zoals een cabrio of een Dafje. "De leerlingen weten al weken dat ze geslaagd zijn, maar we wilden van de uitslagdag toch iets bijzonders maken”, zegt communicatiemedewerker Rina Dekker, die de actie coördineert.

Geen telefoontje

Malou Hagedoorn (18) is één van de in totaal 450 leerlingen die geslaagd zijn. "We weten alleen dat we tussen 10.00 en 16.00 uur thuis moeten blijven en zitten in spanning te wachten op wat er gaat komen”, vertelt ’s ochtends de VWO-leerlinge van RSG Tromp Meesters. Ze krijgt geen telefoontje, zoals gebruikelijk is op uitslagdag. Tot haar verrassing staan even later wel natuurkundelerares Marja van Doorn en haar mentor en scheikundelerares Ellen Eijkholt voor de deur van haar woning in Steenwijk-West. Plechtig overhandigen zij de cijferlijst aan de glunderende Malou. Er prijken één negen, een paar achten en zevens en één vijfje op. "Heel goed, we zijn trots op jou, want je hebt er veel voor gedaan en met deze mooie cijferlijst word je daarvoor beloond”, spreekt Eijkholt haar toe. De leraressen drukken Malou ook nog een zak drop en een feestelijk hoedje in haar handen.

Doorloopuitreiking

Na het praatje aan de deur springen de leraressen weer in hun auto en gaan ze op weg naar de volgende geslaagde eindexamenkandidaat. Hen nakijkend zegt Malou: "Hier ben ik heel blij mee, het is fijn dat ze mij de cijferlijst persoonlijk hebben gebracht, dat stel ik echt op prijs.” Het is voor haar een mooie pleister op de wonde van het moeten missen van de examens en examenfeestjes. “Toen ik hoorde dat die niet door konden gaan, moest ik wel even slikken, hoewel deze manier me een hoop stress bespaart.” De vlag kan wel uit en op 29 juni mag ze haar diploma ophalen. Daarvoor organiseert de school een zogenaamde Doorloopuitreiking, waarbij elke geslaagde afzonderlijk langs mag komen.


Na de zomervakantie gaat Malou in Leeuwarden een Kunstopleiding volgen. Geen verwonderlijke keuze, want die 9 op haar cijferlijst, haalde ze voor het vak Kunst