Yes, geslaagd! Maar wat gaan deze scholieren nu doen?

Regio - Hoewel de examenperiode er dit jaar heel anders uitzag, is het resultaat voor de meeste scholieren hetzelfde: opluchting, blijdschap en feest. Ze zijn geslaagd!

Benieuwd hoe enkele scholieren de examenperiode hebben ervaren en wat ze na de zomer gaan doen? Daarover vertellen Bo, Isa, Clarina en Mileen. 

‘Ik ervoer bijna geen stress’

Naam: Bo Kappel, Niveau: Kader, School: Eekeringe

„Ik vind het achteraf super relaxed dat de examens niet meer door zijn gegaan. Ik hoefde minder te leren en ik was er sneller van af. Ik ervoer bijna geen stress. Persoonlijk vind ik dit echt stukken beter. Ik heb nog wel 3 toetsen moeten herkansen. Ook al stond je ergens al goed voor je kon toch nog kiezen om een toets te herkansen. Zo heb ik Engels en Maatschappijleer opgehaald. Nu sta ik er goed voor. Hierna wil ik heel graag naar het Drenthe College om de verpleegkundige opleiding te doen. Op 4 juni worden we gebeld of we wel geslaagd zijn of niet. Als ik geslaagd ben hoop ik een groot feest te geven. Ik hou nog wel contact met mijn hechte klas via whatsapp en we hopen ondanks de coronamaatregelen snel nog iets met z’n allen te doen. Wat ik wel heel jammer vind is dat het gala niet doorgaat. Ik had al afspraken staan om mijn haar en nagels te laten doen. Ook mijn jurk had ik al in huis en die kan ik helaas niet meer terug brengen. Het is ook erg jammer dat mijn vakantieplannen niet meer door kunnen gaan. Ik zou in april na het gala voor 2 weken naar familie in Aruba gaan. Daar zou ik hen voor het eerst in het echt ontmoeten. We hadden alles al gepland en geregeld dus dat vind ik erg jammer. De rest van de zomervakantie ga ik gewoon lekker werken in de supermarkt.”

 

‘De jurk blijft voorlopig nog in de kast hangen’

Naam: Isa van Kampen, Niveau: Mavo, School: Eekeringe

„Ik vond het juist wel fijn toen ik hoorde dat de examens niet door zouden gaan. Deze periode ging daardoor nu wat makkelijker. De toetsen waren minder zwaar en ik hoefde er niet zo lang voor te leren, daardoor had ik niet last van die typische examenstress. Eerst stond ik er niet zo goed voor en had ik een paar onvoldoendes. Uiteindelijk heb ik die tijdens de tentamenweek weer op kunnen halen. Als het goed is ben ik gewoon geslaagd. Ik heb nog geen idee hoe ik het ga vieren. Waarschijnlijk ga ik uit eten met familie en vrienden.

Ik heb mij ingeschreven bij twee verschillende opleidingen. Voor interieuradviseur en onderwijsassistente. Mijn voorkeur gaat uit naar het eerste. Ik ben nu wel blij dat het iets rustiger is en dat ik geen huiswerk meer hoef te maken of naar de lessen te gaan. Ik heb niet echt contact met de hele klas, alleen met een aantal vrienden. Wel vind ik het erg jammer dat ik geen gala heb gehad. Ook had ik al een jurk gekocht. Die blijft voorlopig nog even in de kast hangen. Van school hebben we alleen gehoord dat het gala niet doorgaat, maar verder geen details. Ik had vakantieplannen voor Frankrijk en een weekje Terschelling. Door het coronavirus hebben we die vakantieplannen helaas af moeten zeggen. Want dan was er niks open. Woodstock gaat helaas ook niet door. Dat vind ik wel balen. Ik had daar erg veel zin in.”

 

‘Ik had stiekem wel zin in het gala’

Naam: Clarina Bakker, Niveau: Havo, School: RSG Tromp Meesters

„Aan de ene kant vond ik het heel jammer dat de examens niet door zijn gegaan, maar aan de andere kant was ik heel blij. Voor de examens moest je toch heel veel leren en daar ben ik niet zo van. Ik vind het wel jammer dat ik dit niet heb meegemaakt en daar nooit over mee zou kunnen praten. Waar ik in de normale examenperiode waarschijnlijk heel veel had moeten leren was ik nu steeds aan het werk. We hadden heel veel tijd. Half april waren we al klaar met de tentamens en de examentrainingen hebben we natuurlijk ook niet gehad. Ik ervoer weinig stress. Dat was wel logisch aangezien ik er al goed voor stond, daardoor had ik ook ruimte om fouten te maken. Dat haalde de druk er wel af. Als ik zeker weet dat ik geslaagd ben ga ik een taart halen en videobellen met vrienden. Meer kan je nu ook niet doen. Hierna wil ik technisch specialist personenauto’s op het Deltion gaan doen.

Ik vind het jammer dat ik dit jaar niet kan afsluiten met gala. Ik had er stiekem wel zin in. Een jurk had ik nog niet in huis. Het leek mij leuk om mijn vrienden te zien in hun jurken en pakken, maar helaas gaat dat niet. Het enige wat ik echt van school mis zijn mijn vrienden. We houden met z’n allen nog wel contact via de groepsapp. Dan proberen we als klas nog een beetje te klooien.”

 

‘Ik hoop een feestje te kunnen geven’

Naam: Mileen Bruinewoud, Niveau: Havo, School: RSG Tromp Meesters

„Toen ik hoorde dat de examens niet door zouden gaan had ik een beetje gemengde gevoelens. Ik wist op dat moment nog niet wat er mogelijk zou zijn. Doordat de examens niet doorgingen begon het veel meer af te hangen van de tentamenweek. Je mocht maar één toets per dag afnemen dus die ‘tentamenweek’ werd verdeeld over de hele maand. Ik vind het niet erg dat ik de examens niet hoef te maken in een doodstille gymzaal. Dat scheelde mij waarschijnlijk een heleboel stress en zenuwen. Tussen de tentamens door had je meer tijd om te leren en je rust te pakken en daardoor was het een minder stressvolle periode. Ik moet nog herkansen op Duits en economie. Ik heb al wel de mogelijkheid gehad om die cijfers op te halen, maar dat was er nog niet van gekomen.

Ik spreek lang niet al mijn klasgenoten. Aan het begin hebben we soms geskypet, maar aangezien de maatregelen versoepelen spreek ik zover het kan wel af met vrienden. Als ik ben geslaagd wil ik hierna sportkunde doen. Ook hoop ik dan een feestje te kunnen geven. Hoe dat gaat ligt er natuurlijk aan wat er wel en niet mag door de coronamaatregelen. Ik vind het jammer dat het gala en de diploma-uitreiking niet doorgaan en ik hoop dat we daar iets anders voor in de plaats krijgen. Ik had al een jurk en die heb ik maar weer teruggestuurd. Het is wel iets waar je vanaf het begin van je middelbare schooltijd verwacht het mee af te sluiten.”

 

Tekst & Foto's: Sarah Irizarry