Inwoner Tuk (42) aangehouden voor hennepteelt. Vierde kwekerij op industrieterrein in Steenwijk

Steenwijk - Een 42-jarige man uit Tuk is woensdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hennepteelt. Diezelfde dag werd een hennepkwekerij opgerold bij een autobedrijf aan de Koematen in Steenwijk. Het betrof een kwekerij met 1.200 planten en 200 stekken.

Het is voor de vierde keer dit jaar dat er een hennepkwekerij is aangetroffen op het industrieterrein in Steenwijk. Ook elders in de gemeente, onder meer in Giethoorn en in Oldemarkt, werden dit jaar al hennepkwekerijen aangetroffen na politie-invallen.

Duidelijke toename

De politie sprak in mei van een ‘duidelijke toename’ in het aantal hennepkwekerijen. Diezelfde maand werd in Willemsoord een drugsvilla ontdekt, waar zeker al maanden de zeer verslavende drug crystal meth werd vervaardigd. Nog nooit werd in Overijssel een drugslab ontdekt waar deze drug werd vervaardigd. Het aangetroffen lab in Willemsoord was volgens de politie 'fors van omvang'. De 65-jarige bewoner van de villa werd aangehouden en zit nog vast.

Burgemeester Rob Bats maakte vorige week bekend dat de drugspanden in Oldemarkt (aan de Oosterbroekenweg) en Willemsoord (aan de Ronde Blesse) tijdelijk worden gesloten. „We signaleren in toenemende mate zowel landelijk, regionaal als lokaal dat er meer hennepkwekerijen en drugslaboratoria opgespoord en ontmanteld worden”, zei Bats.

Landelijke actie

De aanhouding van de 42-jarige inwoner van Tuk was onderdeel van een landelijke actie tegen ondermijning. Nog drie andere verdachten elders in Nederland werden gearresteerd en er werden verboden wapens, hennepplanten en tienduizenden euro’s aan contant geld in beslag genomen. Bij 25 panden in met name Zuid-Holland voerde de politie controles uit. De focus lag op onder meer witwassen, verdovende middelen, leegstaande panden, illegale huisvesting van arbeidsmigranten, fiscale misstanden.

De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kan de overheid bijvoorbeeld strafrechtelijk vervolgen, illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en openstaande belastingen innen. Zo wordt de onaantastbaarheid van criminelen doorbroken en maken we wijken en buurten weer veiliger.