Steenwijk krijgt De Peuteracademie

Steenwijk - Het gaat goed met De Peuterschool, gevestigd in de Clemensschool aan de Molenstraat 24. „Heel goed zelfs,” glundert een trotse eigenares Janneke ten Brink. „We zijn vorig jaar na de hele harmonisatie van de kinderopvang gewoon van start gegaan met De Peuterschool, zo van: we zien wel."

"Door de harmonisatie vreesden wij minder peuterbereik en wij zagen gewoon de meerwaarde van De Peuterschool. En het afgelopen jaar hebben we daarover geen klagen gehad. We organiseren leuke activiteiten voor en met de kinderen en we hebben goede contacten met de ouders. Het gaat zelfs zo goed dat we na de zomervakantie van start gaan met De Peuteracademie met VVE aanbod. Je moet hiervoor echter wel een VVE-locatie zijn (Voor- en Vroegschoolse Educatie) en we hebben er het afgelopen jaar hard aan gewerkt om dit te worden, met name onder de bezielende leiding van onze pedagogisch coach Anja. Zij is er heel druk mee geweest, want je moet de certificatie aanvragen, het beleid daarop aanpassen en alle collega’s moeten een VVE-certificaat behalen. Maar het is allemaal gelukt en zo kunnen we na de zomervakantie officieel starten met De Peuteracademie!"

"De Peuteracademie is, in tegenstelling tot hoe het klinkt, zeer laagdrempelig. Alle peuters tussen 2 en 4 jaar moeten de mogelijkheid hebben hierin mee te doen. Het betekent dat peuters met een VVE-indicatie, zonder extra kosten voor de ouders, 2 ochtenden extra bij ons kunnen komen en die extra dagdelen worden geheel gefinancierd door de gemeente Steenwijkerland. Er zijn in Steenwijkerland best veel kinderen met een VVE-indicatie. Wij kunnen deze kinderen ondersteunen om goed in te kunnen stromen in het basisonderwijs en we zijn hierin zeer flexibel: Ouders kunnen zelf dagdelen kiezen, uiteraard als er plek is. Het kan vanuit een VVE-indicatie gefinancierd worden, maar ook vanuit de kinderopvangtoeslag, zodat ook peuters zonder VVE indicatie kunnen profiteren van De Peuteracademie. De Peuterschool is vanaf 17 augustus 4 dagen per week geopend, maar we gaan wellicht over naar 5 dagen.” Janneke en haar team Anja, Crista, Kaylee en Els zijn enthousiast over deze ontwikkeling. „Het is kleinschalig, maar uniek binnen het peutergebeuren!”