Ouderen in Zonnewiede ‘gamen’ fanatiek rond BelevenisTafel

Giethoorn Bewoners van woonzorgcentrum Zonnewiede in Giethoorn verzamelen zich sinds kort niet alleen meer rond de koffietafel. Onlangs heeft namelijk ook de BelevenisTafel zijn opwachting gemaakt in de gezellige ontvangstruimte.

Dit grote platte scherm in de vorm van een tafel zit vol moderne technologie. De Tafel biedt de bewoners én de cliënten voor de dagbesteding eindeloos ontspanning, beleven en stimulering van het geheugen dankzij een breed aanbod aan spelletjes en oefeningen. „Vanwege de corona en alle beperkende maatregelen, wilden we hem graag nu hebben,” licht medewerker welzijn en activiteiten Wally van Olst toe.

„Juist omdat de bewoners veel op hun kamers zitten en als ze bij elkaar zijn anderhalve meter afstand moeten bewaren, raken de mensen duidelijk wat depressiever. Want zelfs Mens-erger-je-nieten is onmogelijk.” Ze lacht. “En op een gegeven moment ben je ook uitgezongen met elkaar, heb je alle raadspelletjes gedaan en alle video’s van André Rieu tot vervelens toe bekeken.”

Gamen

De BelevenisTafel brengt dan ook de nodige welkome afleiding. Wat heet. Hij wordt dagelijks intensief gebruikt. Omdat hij verplaatsbaar is en rolstoelvriendelijk wordt de Tafel ook geregeld een huiskamertje ingereden. Een bewoner kan dan rustig op zijn of haar eigen kamer ‘gamen.’ Maar het belangrijkste is dat de bewoners samen aan tafel zitten en activiteiten uitvoeren. Het helpt bij het prikkelen van alle zintuigen en het kan zelfs apathie bij ouderen met dementie doorbreken. Het echtpaar Stam, dat trouw de dagbesteding bezoekt, is enthousiast over de nieuwe BelevenisTafel. ‘Heel leuk hoor,” begint meneer Stam. De twee zoeken in sneltreinvaart de oud-hollandse spreekwoorden bij elkaar.

Prikkels

Wally toont het openingsscherm waar een twintigtal hoofdstukken tevoorschijn komen zoals de herinneringstafel, oude televisiereclames, liedjes van vroeger en een antieke keukenplaat. Een klik op de laatste icoon brengt je in een complete keuken uit grootmoeders tijd vol emaille pannen, bestek, koffiemolens en buffetkasten. “De populairste rubrieken zijn het puzzelen, zingen, de herinneringstafel en oude liedjes en spreekwoorden,” vertelt Wally enthousiast. “De Tafel is cognitief gezien fantastisch. Je geeft meerdere prikkels af en activeert daarmee de mensen. Maar we moesten eerst wel kijken welk niveau bij welke bewoner en cliënt past. Want je wilt ze ook niet onder- of overvragen.”

Zorg

Naast activiteitenbegeleiding kan de BelevenisTafel ook ingezet worden tijdens het verlenen van de zorg. Omdat meer mensen samen met de Tafel aan de slag gaan, kunnen de activiteitenbegeleiders van Zorggroep Oude en Nieuwe Land aan een grote groep mensen tegelijkertijd dezelfde kwalitatief hoogstaande zorg bieden. Zelfs voor bewoners die depressief zijn of in zichzelf gekeerd kunnen, soms zonder dat ze er erg in hebben, bezig zijn. Neem de veegfoto’s. Door met je hand of arm op het scherm te leunen ontstaat al voorzichtig een deel van een foto. Door verder te vegen komt de hele afbeelding tevoorschijn.

Gespaard

Speciaal voor alle Gietersen is er net een nieuw hoofdstuk aan de Tafel toegevoegd: Giethoorn. „Museum 't Olde Maat Uus wilde ons graag helpen en heeft talloze foto’s gestuurd van typisch Gieterse plekjes. Daar zitten uiteraard ook weer verhalen bij,” legt Wally uit. Uiteraard was de Tafel geen goedkope aanschaf. Wally: „We hebben er heel lang voor gespaard. Dankzij giften, acties, fondsen én ook collectes van de kerk konden we hem nu aanschaffen. Een geschikter moment dan nu konden we ons ook niet voorstellen.”