In Scheerwolde mag het meer gaan bruisen

Scheerwolde - Een alternatieve Avond4daagse, een pubquiz via WhatsApp of een buitenbioscoop. Zomaar wat evenementen die de komende tijd plaats moeten gaan vinden in Scheerwolde. De activiteiten worden georganiseerd door het A-Team, een groep anonieme dorpsbewoners die meer saamhorigheid wil creëren in het dorp. ,,We willen meer leven in de brouwerij.”

Feit is dat er in het kleine dorp Scheerwolde niet veel wordt georganiseerd. De faciliteiten zijn er ook niet naar. Een supermarkt, vaak een sociale factor in een dorp, is er bijvoorbeeld niet. De voetbal ligt stil – bovendien stopt het eerste team van Scheerwolde na dit seizoen met prestatievoetbal – en dan is er ook nog eens die verrekte coronacrisis. En ja, wat meer recent, het begin van de zomervakantie waarvan de meeste inwoners thuis blijven in verband met corona én er is dit jaar geen dorpsfeest.

Leefbaarheid vergroten

In coronatijden zijn er veel losse activiteiten georganiseerd. Denk aan een deurentocht, of een bingo via WhatsApp. Allemaal evenementen die door een aantal dorpsgenoten in gang zijn gezet. De activiteiten zijn goed ontvangen en dus zag een groepje dorpsgenoten kans om de krachten te gaan bundelen. Onder de naam A-Team willen zij de nodige activiteiten op de dorpskalender krijgen. Deze evenementen kunnen plaatsvinden binnen de RIVM-richtlijnen. Denk bij activiteiten bijvoorbeeld aan een coronavierdaagse, als alternatief op de Avond4daagse, of een pubquiz via WhatsApp. Onlangs hebben bewoners van het dorp een flyer in de brievenbus ontvangen. Daarin staan de aanmeldmogelijkheden, de plannen en de vraag of bewoners zelf ideeën hebben om de leefbaarheid te vergroten.

Er is in het dorp een activiteitencommissie, maar voor volwassenen is er niet veel te doen, geeft de groep aan, ten tijde van de corona gaf met name de ouderen ook aan dat ze de kinderen misten, dus activiteiten voor iedereen. ,,We zijn samen opgestaan”, laat een woordvoerder weten. ,,Dit zijn onze ideeën, wat leeft er nog meer? Zo pakken we het op. Dit is echt een initiatief van burgers, om meer leven in de brouwerij te krijgen. We gaan het gewoon proberen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar we geven er echt bekendheid aan. Er gaat wat gebeuren in het dorp. Het gaat om een stukje saamhorigheid. Helemaal in deze coronatijd. Veel mensen zitten thuis, er gebeurt weinig.”

Anoniem

Vooralsnog willen de organisatieleden anoniem blijven. Daarna wordt wel bekend wie er in de organisatie zitten. ,,We kijken echt naar de animo. We staan er blanco in. We gaan kijken hoeveel mensen zich aanmelden, zonder dat ze weten wie dit organiseert. We willen gezelligheid en bundelen onze krachten.” Voorlopig is het een succes; de aanmeldingen voor de coronavierdaagse stromen binnen. ,,Mensen zijn nieuwsgierig”, klinkt het tevreden. De groep hoopt op draagvlak en hoopt de boel in het dorp aan te jagen. ,,We zijn een klein dorp. Er is geen supermarkt. Vanuit streekcentrum de Wielewaal is er nog veel onzekerheid, over hoe nu verder. Er gebeurt gewoon heel weinig in het dorp. Ja, we zijn een klein dorp, maar kunnen samen wel veel voor elkaar boksen. Het is leuk om samen activiteiten te ondernemen. Daarbij kijken we ook naar de nieuwbouw in Scheerwolde. Dat we kunnen zeggen: we zijn wél een leuk dorp, waar van alles gebeurt.”

Meer info, mail: ateamscheerwolde@gmail.com