Kopje Cultuur gaat dit jaar niet door

Regio - Steenwijkerland moet het in september doen zonder het evenement Kornelis Kopje Cultuur. In de afgelopen maanden is met de wisselende corona-condities voor de organisatie van evenementen herhaaldelijk geprobeerd een formule voor Kopje Cultuur te vinden met veilige condities voor de artiesten en bezoekers, maar dat bleek erg lastig.

Bestuursvoorzitter Luc Greven verklaart: „Zoals de regels nu gelden voor evenementen, kun je geen festival als Kopje Cultuur organiseren. We besloten al eerder om alle activiteiten binnenin kerken en monumenten vanwege de risico’s te schrappen, maar ook voor buitenactiviteiten zijn de eisen nog te strikt om de grote aantallen bezoekers bij Kopje veilig en sfeervol te laten genieten van de optredens.”

Alle begrip

Zonder voorinschrijving en gezondheidsverificatie vooraf zijn bij evenementen 250 bezoekers toegestaan. Kopje Cultuur trekt in een normale programmering 15.000 tot 25.000 bezoekers. Dat maakt het probleem wel helder, geeft de organisatie aan. Ook andere eisen voor een vergunning drukken te zwaar op de middelen van de organisatie. Greven: „Alle begrip voor de eisen die nu aan evenementen gesteld worden, maar een veilig en tegelijk sfeervol en volwaardig festival is dan niet haalbaar.”

Ook de kosten voor afzettingen, beveiliging, sanitaire voorzieningen en dergelijke. lopen te zeer op bij de eisen die nu gelden. „De risico’s zijn voor een vrijwilligersorganisatie als die van Kornelis Kopje Cultuur niet te dragen.”

20ste editie

Dit jaar zou de twintigste editie van Kopje Cultuur plaatsvinden. Nu kijkt de organisatie voor mogelijkheden in 2021 en wordt - indien mogelijk - alsnog het jubileumjaar gevierd. Daar stonden al projecten voor op stapel. Die zijn nu in geheel doorgeschoven naar 10, 11 en 12 september 2021.

De Steenwijkerlandse Uitmarkt, met diverse culturele activiteiten, gaat vooralsnog dit jaar wel door en wordt georganiseerd door De Meenthe.