‘Stank van urine, lachgasgebruik en lawaai’

Steenwijk - Vanuit Steenwijk West is nogmaals bij de politie aangifte gedaan tegen de hangjeugd op het schoolplein van de Willem Alexanderschool. „Ze schreeuwen, en hebben luide speakerboxen. Het stinkt er naar urine, en ze gebruiken lachgas. Het plein is een vuilnisbelt”, zo zijn de klachten.

„De situatie heeft onze aandacht. Er wordt meer toezicht gehouden. Dat doen we ook in park Rams Woerthe”, zeggen teamchef van politie Laura Gosewisch en coördinerend wijkagent Hilda van der Walle.

In kaart brengen

„Hangjongeren zitten vaak op één plaats. Er zijn weinig groepen die zwerven. We zijn druk bezig om in kaart te brengen wie waar zit”, aldus de politievrouwen. „Er wordt daarbij samengewerkt met Sociaal Werk De Kop, gemeente, Halt en jeugdreclassering. We noemen dat samenwerkingsverband JOS, Jeugd Op Straat Steenwijkerland.”

Lachgas staat op de politieke agenda. „Maar het is nog niet verboden. Op een speelveldje in Giethoorn is ook wat overlast door gebruik van lachgas.” Om hangjeugd te weren is het slim om de WiFi uit te zetten op het moment dat scholen en bedrijven sluiten. De politie kan, gezien de drukte op het water, ook merken dat er in coronatijd meer boten worden verkocht. „Dat betekent dat we stevig controleren of mensen wel een vaarbewijs hebben. En ook het gebruik van alcohol heeft wat dat betreft onze aandacht.”

In het kanaal van Steenwijk naar Ossenzijl, ter hoogte van Wetering, hangt zwemjeugd met enige regelmaat aan pleziervaartuigen. Dat is niet zonder gevaar. „Booteigenaren zijn bang dat de veelal jonge zwemmers in aanraking komen met de schroef van de boot.”

Geluidsoverlast

Een groepje mannen in een auto veroorzaakte geluidoverlast bij het Fletcher Hotel aan de Woldmeentherand in Steenwijk. De politie vroeg de inzittenden om hun ID. „Eén van de mannen wilde niet meewerken en is aangehouden.” Een dag daarvoor waren dezelfde mannen op deze locatie ook al aangetroffen. „Er werd toen lachgas gebruikt. Na controle van het voertuig is een fles van twee kilogram gevonden.”

Een vrouw is bij een supermarkt in Steenwijk aangehouden wegens winkeldiefstal. „Ze had voor 53 euro aan producten meegenomen, zonder daarvoor te betalen.” Ook bij een andere supermarkt in Steenwijk is een winkeldief aangehouden. In dit geval gaat het om een veelpleger. „De man heeft ook een medewerkster lastiggevallen en kreeg een winkelverbod voor de duur van een jaar.”

Laffe inbraak

In een woning aan de Matthijs Kiersstraat in Steenwijk is ingebroken. Daarbij werd het sleutelkastje van de bejaarde bewoner opengebroken. „Zowel de begane grond als de eerste verdieping is doorzocht. Zelfs in het nachtkastje, naast het bed waarin de bewoner lag te slapen, is naar iets van waarde gezocht.” De bewoner mist 35 euro. „De daders hebben mogelijk in de voortuin gelopen. Daarin waren diverse sleepsporen zichtbaar, doordat de daders hun schoensporen hebben uitgewist.”

Aan een sloep die aan de Beulakerweg in Wanneperveen lag zijn vernielingen gepleegd. „Bij een poging tot diefstal van de bootaccu is onherstelbare schade ontstaan aan de vloer.” Van een sloopwoning aan de Acaciastraat in Steenwijk is de waterleidingbuis van het toilet doorgeknipt. „Mogelijk is er sprake van koperdiefstal. Een verdachte staat op camerabeelden.”

In de buurt van Wanneperveen is een zeilboot omgeslagen. Drie mensen raakten te water en daarbij is een noodsignaal afgegeven. De drie waren bij het ter plaatse komen van de politie al aan boord van twee andere jachten. „Het bleek dat ze dertig minuten in het water hadden gelegen. De lichaamstemperatuur van betrokkenen was gezakt naar 33 graden Celsius.” Na drie incidenten met een hond aan Appelhofshoeve in Steenwijk heeft de politie bij de gemeente een verzoek ingediend om voor deze viervoeter een aanlijn en muilkorfgebod op te leggen. In Steenwijk Noord was sprake van een verwarde man. „De man liep naakt over straat. Er is zorg voor hem geregeld.”

Valse eurobiljetten

In de binnenstad van Steenwijk heeft een nog onbekende man geprobeerd om met valse biljetten van tien euro te betalen. „Er zijn camerabeelden van de man.” In een café in Steenwijk was sprake van trammelant. „Er werd daarbij een stoel en asbak door de voorruit gegooid. Ook is de barman van het café in zijn gezicht gespuugd.” Aanleiding was dat de verdachte ruzie had gekregen met zijn vriendin. De barman sprak hem daarop aan. „De verdachte is thuis aangehouden en heeft een bekentenis afgelegd.”