Corona vergelijkbaar met Spaanse griep?

Aangeboden door: hoyhoy.nl

De maatregelen die in Nederland werden genomen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan, hielden vrijwel alle burgers van de straat. Fragmenten die je normaal gesproken op grappige video's uit het buitenland, zoals een gevecht om wc-papier, kon je nu gadeslaan in de Steenwijkse supermarkten. Mensen zijn onrustig en het is nog het enige waar we over praten.

De paniekrepliek zet zich dus online voort, waarbij corona meerdere malen wordt vergeleken met de Spaanse griep. Dit zette me aan het denken.

Sterftecijfers

Ik wist namelijk helemaal niet zoveel over de Spaanse griep. Dat het een pandemie was en dat er heel veel mensen aan overleden waren, zo ver kwam ik wel, maar daar hield mijn kennis een beetje op. Ik besloot dus maar om op onderzoek uit te gaan om erachter te komen of de vergelijking met de Spaanse griep wel echt gegrond is. Allereerst was ik benieuwd naar het sterftecijfer. Nu variëren de schattingen zeer, maar het percentage lag hoogstwaarschijnlijk zo rond de 2,5 procent. Houd daarbij in gedachte dat naar schatting zo'n 20 procent van de wereldbevolking besmet raakte en we hebben het over 100 miljoen mensen die overleden ten gevolge van de Spaanse griep (die overigens helemaal niet uit Spanje komt). Hoe hoog het sterftecijfer is onder de covid-19 patiënten is nog lastig in te schatten. WHO schatte dit percentage op een geven moment op 3,4 procent, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk wel bijgesteld worden. Heel veel mensen hebben namelijk slechts lichte klachten en laten zich niet testen. 

Spaanse griep trof ook sterkste mensen

Wat wel opvallend was aan de Spaanse griep, is dat het voornamelijk jonge mensen tussen de 15 en 40 jaar trof, waar covid-19 juist gevaarlijker is voor 65-plussers. Over het algemeen treffen ziektes, zoals de griep, degenen die een zwakker immuunsysteem hebben: de jonge kinderen, ouderen en degenen met een zwakke gezondheid. Bij de Spaanse griep was dit precies andersom. 

Overeenkomst

Kunnen deze twee ziekten dan wel echt met elkaar vergeleken worden? Op de meeste gebieden niet. Toch is er een zeer treffende gelijkenis. Door de paniek verspreidt zich een hoop ‘fake news’. Ja, geloof het of niet, dit gebeurde in 1918 ook al. Het verschil is alleen dat we toen nog geen social media hadden en de kletspraatjes dus wat langzamer reisden. In plaats van elkaar op te jutten en onzin te verspreiden, kan men zich maar beter nuttig maken nu men wat meer thuis zit. Internet, energie en inboedelverzekering vergelijken zijn nuttige invullingen van wat extra tijd aan de eettafel. Zo zijn er vast meer zaken waar je anders te weinig aan toekomt. Menig Nederlandse tuin ligt er nu beter bij dan ooit tevoren.