Nieuwe regels KNVB voor voetbalwedstrijden

Steenwijk - De KNVB heeft een aantal nieuwe spelregels doorgevoerd voor komende voetbalseizoen. Ook de amateurclubs zijn hierover door de bond geïnformeerd.

Zo is er een verandering bij een eventuele strafschoppenserie. Dat gaat vanaf komend seizoen weer om en om. De ABBA-werkwijze komt daarmee te vervallen.

Als een speler gewisseld wordt moet deze speler het speelveld verlaten bij de dichtstbijzijnde doel of zijlijn, tenzij de scheidsrechter toestaat dat de speler het veld direct mag verlaten bij de middenlijn of een ander punt. Dat kan te maken hebben met veiligheid of een blessure.

Uit de zestien?

Bij een doeltrap of vrije trap in de eigen zestien, hoeft de bal niet eerst meer uit het strafschopgebied voordat een andere speler hem mag raken. Tegenstanders dienen buiten het strafschopgebied, en op 9.15 meter van de bal, te blijven tot de bal in het spel is. Deze regel geldt vanaf onder 13 tot en met senioren. Bij een scheidsrechtersbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter als hij/zij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan.

Scheidsrechtersbal

Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper. Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan alle stafleden langs het veld. Denk aan de coach, verzorger of teammanager. Daar is vorig seizoen al mee geëxperimenteerd in het betaalde voetbal. Vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.

Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije trap voor de verdedigende partij.