Omloop van Noordwest-Overijssel gaat door: 'We zijn verheugd'

Steenwijk - De Omloop van Noordwest-Overijssel en de Grote Prijs Anna van der Breggen gaan dit jaar door op 26 september. Wielerbond KNWU had de wielerwedstrijden, die beginnen en eindigen in Genemuiden, al op de agenda gezet. Nu heeft de organisatie alles rond en zijn de vergunningen aangevraagd voor de 48ste editie. ,,We zijn verheugd. Mooi dat het zo kan, we doen het voor de wielersport."

Toen het bericht van de KNWU naar buiten kwam, wist de organisatie van de Omloop nog niet of het evenement wel door zou kunnen gaan. De wielerwedstrijd zou aanvankelijk op 4 april van dit jaar worden verreden, maar gaat nu dus vanwege het coronavirus naar 26 september. ,,Daarmee zijn we de laatste klassieker van dit seizoen, maar in het nieuwe jaar zijn we straks ook weer de eerste”, vertelt Arjan Winters, namens de organisatie van de koers verantwoordelijke voor de pr.

Trouwe sponsoren

,,In een kort tijdsbestek komen we dus twee keer langs sponsoren”, vervolgt Winters. En daar leek het probleem even te zitten. Want het zijn lastige tijden vanwege het coronavirus. Ondernemers hebben het moeilijk gehad en krabbelen nu langzamerhand weer op. Om toch in september én straks in april te kunnen starten, zijn sponsoren benaderd. ,,We hebben geprobeerd om het leed te verzachten: we daarbij zijn naar oude sponsoren gegaan, die in het verleden aan sponsoring hebben gedaan, en gevraagd om een eenmalige bijdrage voor 2020. Zij wilden graag meedoen. Daardoor kunnen we straks twee keer los.”

Winters verwacht geen problemen met de aanvraag van diverse vergunningen, die zijn aangevraagd bij gemeenten Zwartewaterland en Steenwijkerland en de provincie. ,,We hopen dat er niet nog een corona-uitbraak komt. Als dat het geval is, dan stoppen wij ook direct weer. Gezondheid gaat boven alles, voor de mensen in de omgeving en de wielrenners. We organiseren alles conform de RIVM-richtlijnen, dat spreekt voor zich.”

Start en finish

De start van de omloop vindt doorgaans plaats in het centrum van Genemuiden, rondom het Havenplein. Om ondernemers te ontlasten zijn start en finish straks rondom de Nijverheidsstraat, op het industrieterrein. ,,Hiermee zijn we geen belemmerende factor. We hebben in de afgelopen week goed gekeken naar hoe we de omloop kunnen uitrollen, zonder problemen te veroorzaken voor anderen, zoals ondernemers in het centrum of bedrijven op het industrieterrein. De ondernemers hebben het moeilijk gehad de laatste tijd. Die willen we niet in de weg staan.”

De feestelijke wielerdag van de Omloop begint met de Grote Prijs Anna van der Breggen, een koers voor meiden (nieuwelingen) en juniordames. Ze rijden samen in één wedstrijd, maar strijden wel in een eigen klassement. Later op de dag vindt de omloop voor nieuwelingen (jongens) plaats, de hoofdwedstrijd is de omloop voor junioren. De wielerwedstrijden beginnen in Genemuiden en leiden de deelnemers door de Kop van Overijssel.